Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA anunță ONU că se retrag din Acordul de la Paris

trump_donald.jpg

Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul ce vizează limitarea încălzirii climatice
Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul ce vizează limitarea încălzirii climatice
Sursa imaginii: 
flickr.com/photos/whitehouse

Statele Unite au confirmat în scris ONU intenția lor de a se retrage din Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice. Totuși vor continua să participe la negocierile internaționale, anunță Departamentul de Stat.

”Statele Unite au înaintat o comunicare Națiunilor Unite privind intenția de a se retrage din Acordul de la Paris imediat ce este posibil”, a declarat Departamentul de Stat.

Conform termenilor acordului, notificarea oficială a retragerii nu va putea fi transpusă în fapt decât la trei ani de la intrarea sa în vigoare, efectivă din data de 4 noiembrie 2016. Donald Trump nu va putea deci denunța oficial acordul decât la finalul lui 2019, existând apoi un preaviz de încă un an pentru a putea ieși în mod concret.

”Așa cum a spus președintele, el este deschis revenirii în Acordul de la Paris dacă Statele Unite pot găsi termeni care să le fie mai favorabili, mai favorabili economiei lor, cetățenilor și contribuabililor”, a adăugat diplomația americană.

Washingtonul va lua parte la următoarea conferință anuală a ONU privind clima, COP23, care va avea loc în noiembrie la Bonn, în Germania. Conform Departamentului de Stat, ”această participare va include negocierile în curs asupra liniilor directoare pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris”.

Președintele american Donald Trump a anunțat pe 1 iunie retragerea Statelor Unite din acest acord ce vizează limitarea încălzirii climatice, semnat în decembrie 2015 de 195 de țări, în capitala franceză. El a considerat textul ca fiind nefast pentru economia americană, fără a exclude totuși reintegrarea în proces după o renegociere sau chiar încheierea unui nou acord care să protejeze SUA.