Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vijelii, averse torenţiale şi grindină. Valul de căldură persistă

ploaie_furtuna.jpg

Ploile pot fi puternice, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 40-50 l/mp
Ploile pot fi puternice, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 40-50 l/mp
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

De duminică, ora 18.00, până marţi, ora 6.00, în regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice ale României, precum şi în zonele de munte, vor fi vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină.

Meteorologii avertizează că ploile pot fi puternice, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 40-50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente de duminică seară şi până luni dimineaţă, la munte, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Totodată, meteorologii anunţă că opt judeţe din sudul ţării şi Bucureștiul rămân sub avertizare cod portocaliu de caniculă, iar restul României sub cod galben.

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, iar temperaturile vor fi între 36 şi 39 de grade Celsius, în timp ce minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Potrivit Administraţiei naţionale de Meteorologie, începând de duminică, de la ora 18.00, şi până marţi, la ora 6.00, în regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice ale ţării şi în zonele de munte, care se vor afla sub avertizare cod galben de instabilitatea atmosferică accentuată, se vor înregistra vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. În acest interval, cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 - 50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara de duminică şi până în dimineaţa de luni, la munte, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Pe parcursul zilei de luni şi în cursul nopţii de luni spre marţi, manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase şi montane, precum şi în Transilvania, Moldova şi Maramureş.

Potrivit ANM, în regiunile nord-vestice, nordice şi la munte manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în după-amiaza de duminică, iar în sudul şi sud-estul ţării vor fi mai ales în cursul serii de luni şi în noaptea de luni spre marţi.

Totodată, meteorologii avertizează că valul de căldură şi disconfort termic deosebit de accentuat vor persista şi luni, opt judeţe din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, precum şi municipiul Bucureşti, fiind sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

Astfel, luni valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat şi unde temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi îndeosebi în zona joasă a judeţului Mehedinţi, precum şi în municipiul Bucureşti, aflate sub avertizare cod portocaliu, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 şi 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82 - 84 de unităţi.

Restul judeţelor se vor afla sub avertizare cod galben de caniculă, astfel că în nordul Olteniei, Munteniei şi al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de marţi, local disconfortul termic va fi ridicat şi, îndeosebi în Lunca Dunării, maximele termice vor mai atinge 35 - 37 de grade.