Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou val de caniculă va lovi România

ANM Canicula furtuni Bucuresti

România, afectată din nou de temperaturi caniculare (Sursa foto: pixabay.com)
România, afectată din nou de temperaturi caniculare (Sursa foto: pixabay.com)

Un Cod galben și unul portocaliu de caniculă au fost emise marţi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Cele două atenţionări sunt valabile în zilele de 9 și 10 august, în jumătatea de vest a țării.

Potrivit ANM, nouă județe din vestul, nord-vestul și sud-vestul României vor fi miercuri sub o atenționare Cod galben de temperaturi caniculare.

Valul de căldură va afecta județele: Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.

Indicele temperatură-umezeală va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități. Vor fi temperaturi maxime de 35-37 de grade și izolat, în Câmpia de Vest, vor atinge 38 de grade.

Joi va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat, în județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 și 39 de grade.

Tot joi, 13 județe din jumătatea de vest a țării se vor afla sub Cod galben de caniculă. În Maramureș, nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35 și 37 de grade.

Potrivit ANM, valul de căldură va persista până spre sfârșitul săptămânii, iar la munte, mai ales în nord-vestul ţării, va ploua în timpul după-amiezelor.