Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Șuteu: Intenția de a retrage Roșia Montană din candidatura pentru UNESCO este iresponsabilă și revoltătoare (Interviu RFI)

page47_corinasuteu.png

Corina Şuteu, fost ministru al Culturii
Corina Şuteu, fost ministru al Culturii
Sursa imaginii: 
credit foto: cultura.ro

"Am participat ca manifestant Roșia Montană în 2013 la toate protestele la care am putut, la un moment dat am făcut și pneumonie.În calitate de cetățean inteționez să particip la toate protestele menite să protejeze acest sit" - spune Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, la RFI.

Privesc declarația premierului Tudose despre retragerea dosarului Roșia Montană din candidatura pentru UNESCO drept una iresponsabilă și revoltătoare. Dreptul guvernului de a retrage candidatura dosarului ar trebui însoțită de argumente valide, eventual de ordin tehnic, dar aceastea nu există.  Deja UNESCO a confirmat că la analiza pe care au făcut-o, dosarul este foarte bun și este considerat complet, iar această informare a sosit la începutul anului la ministerul culturii.   

De altfel ce știu prin intermediul ambasadei noastre UNESCO de la Paris este că dosarul considerat unul dintre cele mai bune care au fost vreodată depuse, deci dacă aceste  argumente tehnice nu există eu nu văd un motiv care să stea în picioare pentru retragerea dosarului.

A înscrie un sit pe lista monumentelor UNESCO înseamnă recunoașterea la nivel mondial a valorii culturale a unui areal patrimonial. Odată reunoscută de UNESCO această zonă devine mult mai vizibilă, atrage mai mulți turiști și tocmai capacitatea de  regenerare durabilă a zonei, dar o regenerare care să țină cont de  bogăția ei patrimonială și de tot ceea ce din punct de vedere cultural și identitar există acolo.

La noi acest sit este protejat, legislația  națională îl portejează, iar dacă va fi înscris pe lista UNESCO el va deveni mai credibil, mai vizibil și în fond i se va acorda această medalie care îl recunoaște drept unic.

Eu am participat ca manifestant Roșia Montană în 2013 la toate protestele la care am putut, la un moment dat am făcut și pneumonie, spune Corina Șuteu la RFI. În calitate de cetățean inteționez să particip la toate protestele menite să protejeze acest sit. Eu cred că în momentul în care transformăm un loc prin potențialul său cultural apoi vin și economiA, industriile și interesul pentru o zonă. Locurile în care întâi s-a dezvoltat economia și apoi au fost părăsite sunt dezolante, în schimb locurile care întâi au dezvoltat cultura și au atras bunăstare si au rămas întotdeauna vii.

 
Interviu realizat de Claudia Zidaru cu fostul ministru al culturii Corina Șuteu