Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grațiela Gavrilescu la RFI, despre ordinul privind urșii: Nu este un ordin de ucidere, ci unul de intervenție

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului: ”Nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de intervenție pentru recoltarea acestor carnivore mari și, bineînțeles, relocarea lor pentru a pune în siguranță viața cetățeanului. 

Ministrul Mediului a semnat astăzi un ordin care prevede intervenția autorităților în cazul carnivorelor mari care provoacă probleme oamenilor.

Într-un interviu acordat RFI, Grațiela Gavrilescu a susținut că ordinul nu vizează uciderea urșilor sau lupilor, ci prinderea și apoi relocarea lor, inclusiv în adăposturi.

Ministrul a adăugat că a luat această decizie pentrtu că în ultima perioadă urșii au devenit un pericol pentru populație. Nu de puține ori, aceștia au coborât în zone populate și au provocat fie pagube materiale, fie au rănit grav oameni, a mai spus Grațilea Gavrilescu la RFI:

Nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de intervenție pentru recoltarea acestor carnivore mari și, bineînțeles, relocarea lor pentru a pune în siguranță viața cetățeanului. Ținând cont că în ultima perioadă de timp s-au înmulțit atacurile urșilor asupra oamenilor, mulți dintre aceștia ajungând la spitale. Urșii au coborât până în orașe și ținând cont că, de cele mai multe ori, tot ceea ce provoacă ursul trebuie să fie despăgubit de autorități am hotărât să dăm o cotă de intervenție pentru situații la care am făcut referire, așa-zise situații de urgență, excepționale, pentru ca acest animal să poată să fie capturat și apoi relocat. Deci nu înseamnă ucidere, nu înseamnă vânătoare, astfel încât să punem în siguranță viața omului și să protejăm și specia. Vor fi relocați la unele adăposturi în funcție de apropierea localității în care ursul atacă omul sau gospodăria omului, sau într-o rezervație în apropiere undeva. Deci, încă o dată aș vrea să fac referire să nu se mai folosească cuvântul ucidere. Noi nu am dat un ordin de ucidere”, a spus Grațiela Gavrilescu la RFI.

Eu chiar îmi doresc ca, în momentul în care acest ordin este publicat în Monitorul Oficial să fie citit ordinul în limba română, să fie parcurs, să se vadă procedura și să se vadă că nu este vorba de ucidere”, a spus ministrul după ce a fost întrebată încă o dată că acest ordin nu vizează și uciderea urșilor.

Întrebată dacă sunt suficiente adăposturi pentru a găzdui urșii cu problemă, ministrul Gavrilescu a spus că există.

”Sunt și adăposturi private. La Zărnești, la Brașov, chiar acum o lună și ceva de zile, unul dintre urșii care au atacat, au coborât în comuna Măneciu, satul Cheia, a fost trimis de către prefectura Prahova cu ajutorul Direcției Biodiversitate la Zărnești”, a mai spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai spus la RFI că în perioada următoare va accesa și un proiect cu bani europeni, astfel încât România să facă un recensământ al urșilor. În acest moment nu se știe câți urși sunt în țară.

Unele cifre arată că ar fi vorba de peste 7.000.

Tot ministrul Mediului a precizat că odată cu acest proiect european se încearcă și relocarea urșilor în alte țări.

 

 
Ministrul Mediuluil, Grațiela Gavrilescu, în dialog cu Valentin Chisoceanu