Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Sud a descoperit urme slabe de gaz xenon radioactiv, cel mai probabil după testul nuclear nord-coreean

Comisia pentru Securitate şi Siguranţă Nucleară a afirmat că a efectuat teste pe mostre prelevate din sol, aer şi apă, la scurt timp după testul nuclear nord-coreean, ce a avut loc duminica trecută.

Coreea de Sud a descoperit urme slabe de gaz xenon radioactiv, cel mai probabil după testul nuclear nord-coreean.

Anunțul a fost făcut de experţi nucleari sud-coreeni, care verifică urme de contaminare după cel de-al şaselea test nuclear realizat de Phenian, cel mai puternic de până acum.

Totuși, experții spun că este prea devreme pentru a preciza sursa gazului xenon radioactiv, relatează Reuters.

Comisia pentru Securitate şi Siguranţă Nucleară a afirmat că a efectuat teste pe mostre prelevate din sol, aer şi apă, la scurt timp după testul nuclear nord-coreean, ce a avut loc duminica trecută. Comisia a anunţat că analizează “cum a ajuns xenonul pe teritoriul sud-coreean” şi va stabili ulterior dacă gazul “este legat de testul nuclear nord-coreean”.

Xenonul este un gaz incolor ce poate apărea natural şi care este folosit la fabricarea unor tipuri de faruri. Însă Comisia pentru Securitate şi Siguranţă Nucleară a precizat că a detectat xenon -133, un izotop radioactiv care nu apare natural şi care a mai fost detectat în trecut în urma testelor nucleare nord-coreene.

Autorităţile au dat asigurări că gazul detectat nu afectează populaţia sau mediul.