Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liber la cianuri? Două ONG-uri cer clarificări Guvernului

Premierul, solicitat să-şi clarifice poziţia privind utilizarea cianurilor în minerit (Sursa foto: site mining watch)

Premierul şi noul ministru al Economiei trebuie să spună clar dacă vor permite sau nu mineritul pe bază de cianuri în România. Solicitarea vine de la societatea civilă, care cere Guvernului să nu introducă în noua lege a minelor vreo prevedere care să pună în pericol mediul şi sănătatea populaţiei.

Alburnus Maior şi reţeaua Mining Watch România i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose, în care-i solicită să-şi clarifice poziţia pe această temă, după cum spune la RFI coordonatorul de programe de la Mining Watch Roxana Pencea Brădăţan.

“Ştim că în acest moment, la Ministerul Economiei este în pregătire o nouă lege a minelor şi din informaţiile ajunse în presa românească reiese că această nouă lege a minelor reia în mare măsură prevederile controversate din 2013, acele prevederi care au scos zeci de mii de români în stradă”, atrage atenţia Roxana Pencea Brădăţan.

“Acea lege a minelor, de fapt şi legea specială pentru Roşia Montană din 2013 elimina obstacolele legale care se aflau în calea companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation de a începe proiectul minier, de la dreptul de proprietate, până la drepturi ce ţin de legislaţia naţională privind eliberarea de avize atât pe aspecte de mediu, cât şi de arheologie”, aminteşte ea.

“Din ce înţelegem în acest moment, o nouă lege a minelor prevede declararea proiectelor de minerit de utilitate publică şi practic, implicit, acest lucru ar permite inclusiv exproprieri. De asemenea, înţelegem că ar însemna ca autorităţile să elibereze de o manieră simplificată avize ce ţin de monumentele istorice, în primul rând, de arheologie, de situri culturale”, spune reprezentanta Mining Watch România.

 
Roxana Pencea Brădăţan, despre cianuri