Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne ferim de furtunile violente? Mircea Duţu: “Trebuie norme tehnice mai severe”

Mircea Duţu: România e deosebit de vulnerabilă în privinţa fenomenelor meteo extreme

Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de dezastre naturale este binevenit, dar trebuie completat cu alte măsuri mai ample. O spune la RFI profesorul Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, care cere inclusiv aplicarea unor amenzi.

Mircea Duţu comentează ideea sistemului de avertizare a populaţiei: “Ideea cred că este bună, dar ea trebuie amendată din două perspective. Mai întâi, sistemul de avertizare să nu se reducă numai la telefonia mobilă, ci să fie unul integrat, mai ales să privească şi mass-media, din toate perspectivele. Apoi, trebuie continuată acţiunea şi în ceea ce priveşte amenajarea teritoriului, pentru evitarea unor asemenea riscuri. Aceste fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai evidente, România e deosebit de vulnerabilă din această perspectivă”.

“Autorizaţiile de construire ar trebui să aibă în vedere de acum înainte şi norme tehnice mai severe în privinţa siguranţei acoperişurilor, ferestrelor, faţadelor clădirilor, modului în care sunt amenajate spaţiile verzi şi arborii care pot să prezinte pericol şi alte asemenea măsuri”, spune profesorul.

Mircea Duţu cere sancţiuni: “Nu în ultimul rând, cred că ar trebui să se înceapă şi aplicarea de sancţiuni, să se angajeze răspunderea persoanelor care sunt vinovate de neacţiune sau eliberarea unor autorizaţii care s-au dovedit neinspirate, dar pot să fie tot atât de periculoase şi în viitor, când ne aşteptăm la creşterea frecvenţei şi a intensităţii unor asemenea evenimente meteorologice extreme”.

 
Mircea Duţu, despre sistemul de avertizare a populaţiei în caz de furtuni