Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert american: Mi-e rușine că țara mea s-a retras din Acordul de la Paris privind climatul

Janet McCabe, expertă, începând din luna mai a acestui an, la Centrul Pentru Legislație și Politică Ambientală, a fost, din 2009, înalt funcționar al Agenției Pentru Protecția Mediului (APM). Pe întreaga perioadă a ultimului mandat Obama, ea a ocupat funcția de administrator-adjunct. 

APM, creată în 1970, are 11 departamente și10 birouri regionale, cu un total, anul trecut, de 15.376 de angajați și un buget anual de 8.1 miliarde de dolari. Actualul Executiv preconizează reduceri drastice atât la buget (30%) cât și la personal (cu un sfert).

Janet McCabe este extrem de preocupată de aceste planuri, în contextul unei schimbări dramatice de priorități și mentalități înlăuntrul instituției. Vorbim despre dereglementare, politizarea deciziilor punctuale de finanțare,  reducerea sau tăierea subsidiilor pentru programe ambientale în străinătate, inclusiv în estul și centrul Europei, despre accentul pus pe eficiență în dauna impactului ecologic. Și, peste toate, expresia universal recunoscută a tuturor acestor schimbări, retragerea din Acordul de la Paris privind climatul.

Janet McCabe: Știam că noua Administrație se va distanța de unele politici ecologice elaborate în perioada Obama, dar nu ne așteptam la o astfel de repudiere fără precedent, masivă, a Executivului anterior, practic a tuturor deciziilor noastre politice majore. În rândul celor care s-au dedicat protecției mediului și sănătății publice domnește o mare îngrijorare, că nu-i vorba de o încetinire ci de regres.

Reporter: Vorbeați de caracterul "fără precedent" al tranziției la APM. Care ar fi explicația acestei încrâncenări împotriva întregii moșteniri ambientale a epocii Obama? De ce această frenezie distructivă?

Janet McCabe: Să încep prin a explica de ce nu s-a întâmplat până acum, nici măcar atunci când puterea a trecut de la un partid la altul. Cadrul statutar existent în SUA - și mă refer în special la domeniul pe care-l cunosc cel mai bine, calitatea aerului – urmărește realizarea unor obiective pe termen scurt, mediu și lung, activează niște mecanisme care să reducă, metodic,  poluarea și să amelioreze starea de sănătate a populației. Modalitățile de aplicare a reglementărilor au ținut cont, de-a lungul anilor, și de interesele economice americane.  Succesul pe care l-am repurtat în reducerea poluării atmosferice - cu 70% în ultimii 40 de ani, interval în care producția economică s-a triplat - arată că progresul ecologic și creșterea economică nu sunt incompatibile: ele pot, și trebuie să meargă mână-n mână. Tranziția a fost, de această dată, perturbatoare și avem, în plus, chestiunea polarizantă a schimbării climatice. Există un grup restrâns de persoane care nu văd că statul are autoritatea și responsabilitatea de a se implica în această sferă. Se înfruntă două viziuni radical diferite asupra lumii, și dacă te afli de cealaltă parte a baricadei nu ești de acord cu multe inițiative ale lui Barack Obama. Ai, prin urmare, multe de eliminat.

Reporter: Ați fost pe baricadă până-n ultima zi a vechii Administrații. Urmăriți acum, într-o stare de spirit pe care ați descris-o, din exterior, ce se întâmplă în Agenția căreia i-ați consacrat opt ani din viață. Care ar fi, mai în detaliu, evoluțiile negative care vă atrag atenția?

Janet McCabe: Ne îngrijorează, pe mine, și pe multi alții cred, proiectul de buget propus de Trump, care ar tăia fondurile Agenției de Protecție a Mediului (APM) cu 30%. Ori, APM și guvernele statale sunt singurele care veghează la respectarea și implementarea legislației ambientale.  Resursele alocate sănătății publice de pildă sunt deja insuficiente.  O reducere cu 30% ar avea un efect devastator și asupra programelor care asigură respectarea standardelor de calitate a solului, apei și aerului. Îngrijorarea nu vizează doar acest aspect. Va fi, inevitabil, un impact pe termen lung asupra Agenției înseși: e ușor să demontezi, să pui la loc e mai greu. Pentru noi, cei care ne-am consacrat carierele binelui public, există și preocuparea că unii ar putea să-și folosească funcțiile pentru câștig  personal. În sfârșit, mă neliniștește atitudinea asupra climatului. E o amenințare globală, o chestiune presantă, și neliniștea mea crește cu fiecare zi în care pericolul nu este redus, ci exacerbat.

Reporter: "Negaționismul" climatic, la putere în Washington-ul de astăzi, se manifestă, cotidian, în decizii care afectează interiorul țării - decizii care spun, în esență, "liber la poluare - însă actul de divorț de tot ce a însemnat Obama în materie de mediu este, peste granițe, repudierea Acordului de la Paris. Ce sentimente vă inspiră această decizie, și care vor fi consecințele ei pentru SUA și pentru restul lumii?

Janet McCabe: Mi-e rușine de țara mea că a luat această decizie.  Suntem o țară bogată, cu partea ei de vină la poluarea de până acum, și cred că avem datoria de a contribui la reducerea unei amenințări care traversează granițele naționale, afectând  întreaga lume. Cred însă că avem motive să nu ne dăm bătuți.  Sute de primari de orașe americane de toate mărimile au declarat că rămân implicați, că vor continua implementarea de măsuri favorabile climatului chiar dacă guvernul federal se retrage.  Sute de firme americane, unele foarte mari, au anunțat că rămân active,  avansând cu politici proprii. Sper că va fi doar o pauză, nu un adevărat pas înapoi, dar e nevoie să ne solidarizăm, aici și în restul lumii, pentru a menține presiunea în această chestiune vitală.

 
Ascultă AICI interviul cu Janet McCabe