Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Furtuna tropicală Ophelia a ajuns în Irlanda.Doi oameni au murit

Furtuna tropicală Ophelia a afectat din plin Irlanda şi a făcut în prima zi de manifestare două victime. De asemenea, aproximativ 120.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică, iar guvernul de la Dublin a mobilizat armata.

Actualizare 1: Ophelia a făcut o a doua victimă. Un bărbat şi-a pierdut viaţa când încerca să taie cu drujba un copac căzut. Ambele incidente au avut loc în Waterford.

Şcoli închise în Irlanda, zeci de zboruri şi curse de feribot au fost anulate încă dinainte ca uraganul Ophelia să atingă coastele insulei. Situația s-a repetat și în Marea Britanie unde multe feriboturi au rămas în porturi, iar zeci de zboruri ale aeroportului Heathrow care deservește Londra au fost anulate.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a făcut o declaraţie de presă în care a sfătuit populaţia să rămână la adăpost.„Vă rog, rămâneţi în case sau la adăpost, oriunde vă aflaţi, până va trece furtuna! Verificaţi-vă vecinii şi mai ales pe cei bătrâni sau care locuiesc singuri! Nu uitaţi că, deşi în unele zone ale ţării furtuna nu este chiar atât de puternică, ea se apropie şi situaţia se va înrăutăţi. Starea de alertă este emisă la nivel naţional, este cod roșu şi se aplică tuturor oraşelor şi localităţilor”.

Măsurile de precauție și atenționare ocupă un spațiu central în planul de acțiune – nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării

Totuși o persoană a murit după ce uraganul Ophelia a dărâmat un copac peste maşina sa în Waterford, Irlanda. Este vorba despre o femeie care se afla singură în vehicul, afară din locuinţă, în perioada în care meteorologii au anunţat vânt cu rafale de aproape 150 de kilometri pe oră pe coasta sudică.

Aproximativ 120.000 de locuinte și spatii nu au curent electric și probabil așa vor rămane chiar și cateva zile astfel incat daca liniile electrice vor fipuse la pamant de vantul puternic sa nu riscam lucruri mai grave a spus o coordonatare a unui centru de siguranță la televiziunea de stat irlandeză.

Pe măsură ce puternică furtună, cea mai mare din ultima jumătate de secol, afectează cea mai mare parte a Irlandei operațiunile de reparații vor dura mai multe zile.

Furtuna Ophelia a doborât copaci şi a creat  valuri de până la 10 metri înălţime. Avioanele nu au mai decolat de pe aeroporturi.

Autorităţile irlandeze şi britanice rămân in alertă cel puțin 48 de ore având in vedere Condiţiile meteorologice prognozate și care atenţionează cu privire la creşterea în intensitate a uraganului Ophelia.

Ophelia este al zecelea uragan format în sezonul 2017 în Oceanul Atlantic.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis avertizare de calatorie cu privire la pericolele uraganului Ofelia. Amintim ca in marea britaniei trăiesc peste 233.000,  în timp ce în Irlanda sunt peste 30.000 de români.

Pentru experții în aceste fenomene meteorologice, Ophelia rămâne în evidență drept cel mai important uragan înregistrat vreodată în estul Oceanului Atlantic și primul din 1939 până în prezent ce avansează atât de departe spre nord.

Alte regiuni din Regatul Unit, inclusiv Țara Galilor, Scoția și o parte din Anglia, se află în "alertă galbenă" luni și marți. Acesta este nivelul cel mai redus de alertă.