Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doliu național în Portugalia în urma incendiilor care au făcut 36 de victime

Sunt trei zile de doliu național Portugalia decretate în memoria celor cel puțin 36 de victime provocate de incendiile de vegetație de pădure care au făcut trei morți și în Spania.

În noaptea de luni spre marți 3.600 de pompieri au făcut eforturi pentru a stinge circa 50 de focare încă active. Cel puțin 39 de persoane și-au pierdut viața în aceste incendii de pădure care au devastat Portugalia și regiunea spaniolă vecină Galicia, flăcările fiind întețite de secetă și de vântul puternic determinat de trecerea uraganului Ophelia.

De asemenea, cele câteva sute de incendii care s-au declanșat duminică și luni au lăsat în urmă 63 de răniți, dintre care 16 în stare gravă, majoritatea civili, dar și pompieri.

Portugalia a cunoscut la mijlocul lunii iunie cel mai mortal incendiu de pădure din istoria sa, care a provocat 64 de morți și peste 250 de răniți în regiunea Pedrogao Grande, în centrul țării.

În ciuda scăderii temperaturilor și a ploii prognozate azi, Protecția civilă a decis prelungirea stării de alertă roșie instaurată duminică dimineață.

Autoritățile din regiunea spaniolă Galicia, care au declarat trei zile de doliu regional, au anunțat luni seară că mai existau aproximativ cincisprezece focare active care puteau reprezenta un risc pentru populație și locuințe.

Portugalia a înregistrat duminică 524 de incendii sau focare, cele mai multe din 2006 până acum. Confruntată luni cu 200 de noi incendii, această țară a solicitat ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană. Italia a intervenit cu două avioane pentru stingerea incendiilor.

Șeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a susținut luni că majoritatea acestor incendii mortale a fost provocată de incendiatori.