Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omenirea, în pragul unui „Armagedon ecologic”: insectele zburătoare, pe cale de dispariţie

Numărul insectelor zburătoare, în declin puternic (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Planeta se află în pragul unei crize ecologice de proporţii, avertizează specialiştii şi organizaţiile de mediu. Numărul insectelor zburătoare a scăzut dramatic în ultimele decenii, iar acest trend nu va putea fi oprit prea curând.

Un studiu recent publicat în revista PLOS ONE a şocat lumea ştiinţifică: trei sferturi dintre insectele din rezervaţiile naturale ale Germaniei au dispărut în 27 de ani, iar acest lucru are implicaţii grave asupra vieţii pe Pământ, în general, potrivit The Guardian.

Cercetătorii cunoşteau de ceva vreme că unele specii de insecte, precum fluturii, sunt într-un declin accentuat. Noul studiu arată însă că planeta este în pragul unui adevărat „Armagedon ecologic”, amploarea fenomenului fiind mult mai mare decât se credea până acum.

Insectele zburătoare au un rol esenţial în ceea ce înseamnă procesul de polenizare a plantelor şi servesc de asemenea drept hrană pentru păsări, lilieci, peşti şi amfibieni.

Motivul acestui declin este neclar deocamdată, însă cele mai probabile cauze le reprezintă distrugerea accentuată a unor areale naturale şi folosirea din ce în ce mai intensă a unor pesticide.

„Faptul că populaţia de insecte zburătoare scade într-un ritm atât de rapid într-o regiune aşa de vastă e o descoperire alarmantă”, spune Hans de Kroon, de la Universitatea Radboud din Olanda.

„Insectele reprezintă aproape două treimi dintre toate formele de viaţă de pe Terra, iar acest declin este de-a dreptul oribil. Noi oamenii am ajuns să facem în aşa fel încât teritorii vaste să devină pur şi simplu ostile multor forme de viaţă. Dacă pierdem insectele, totul se va prăbuşi”, declară Dave Goulson de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, membru al echipei de savanţi din spatele acestui studiu.

Descoperirea este cu atât mai alarmantă, cu cât ea a fost făcută în rezervaţii naturale din Germania, altfel spus, în regiuni bine gestionate de autorităţi, unde formele de viaţă sunt mai bine protejate ca oriunde.

Cercetătorii înclină să creadă că acest declin al insectelor zburătoare nu se înregistrează doar în Germania, ci şi în alte ţări, ţinând cont că multe asemenea vietăţi se deplasează pe distanţe lungi, traversând graniţe şi chiar oceane, potrivit Seeker.com.

Declinul populaţiilor de insecte zburătoare a fost observat în mod anecdotic şi de şoferi, care-şi amintesc că în trecut, parbrizul maşinii se umplea de zeci de insecte moarte când făceau câte un drum mai lung cu automobilul, pe drumuri de ţară. Acum nu mai e cazul.