Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acvila Arlie, „dispărută în misiune”. Ce s-a întâmplat cu celebra pasăre?

acvila_arlie_disparuta_misiune.jpg

Acvila Arlie (Sursa foto: site SOR)
Acvila Arlie (Sursa foto: site SOR)

Acvila Arlie, singura acvilă ţipătoare mică monitorizată de ornitologii români, a dispărut. Specialiştii nu exclud ca pasărea să fi fost ucisă, după ce a migrat din România spre Africa.

De câteva zile, aparatul GPS ataşat pe spatele acvilei Arlie emite semnale doar de la sol, în punct fix, în Sudanul de Sud, o zonă de conflict militar, după cum explică la RFI Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

„Căutăm oameni care sunt acolo, am luat legătura cu câţiva ghizi de safari, pentru că Arlie a plecat în migraţie, ca de obicei, în luna septembrie, din România şi pe 4 octombrie a transmis pentru ultima dată din aer. Emiţătorul care ne trimite datele prin satelit ne-a arătat că era deasupra Sudanului de Sud, după care toate datele pe care le-am primit erau de la sol”, povesteşte el.

„Există două mari ipoteze. Unu: pasărea a murit şi a ajuns la sol, asta se poate întâmpla, am mai avut în cele 19 păsări monitorizate de noi, am mai avut cazuri când pasărea a murit. Doi: a reuşit cumva să scape, să se elibereze de emiţător, l-a dat jos. Emiţătorul este prins pe spatele acvilei, cu ajutorul unui şnur făcut dintr-un material special, nu răneşte pasărea în nici un fel şi are o legătură de aşa natură, încât în momentul în care nodul acela începe să cedeze, şnurul singur se desface şi cade imediat, cu emiţător cu tot, pentru că pasărea nu trebuie jenată în nici un fel în momentul în care zboară. Şi emiţătorul la ora actuală transmite de pe sol, e din ce în ce mai slab, înseamnă că nu a fost la altitudine, nu s-a încărcat bateria aşa cum trebuie, e posibil să fie chiar printre copaci, undeva într-o pădure, în savană, nu ştiu, e posibil să fi călcat vreun animal pe el, să-l fi băgat mai tare în pământ, nu ştim lucrurile astea exact. Dar da, este posibil ca Arlie să fi murit şi da, este posibil ca Arlie să fie bine-mersi în continuare în drumul ei spre Namibia, să ierneze acolo. Vom putea afla cu siguranţă în primăvară, când ea va veni, dacă trăieşte, va veni din nou să cuibărească în apropiere de Berivoi şi atunci e simplu de observat, pentru că pasărea are pe picioare inelele cu care a fost inelată de ornitologii din România şi în momentul acela facem o fotografie, ne uităm la serie şi la număr la inel şi e clar că Arlie e în viaţă şi e bine”, spune Ovidiu Bufnilă.

Ovidiu Bufnilă, despre acvila Arlie