Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expertă WWF: "Urşii au dezvoltat o toleranţă mult mai mare faţă de prezenţa oamenilor". Ce soluţii propun ecologiştii?

experta_wwf_ursi_solutii_ecologisti.jpg

Atacuri tot mai frecvente ale urşilor (Sursa foto: pixabay.com)
Atacuri tot mai frecvente ale urşilor (Sursa foto: pixabay.com)

Urşii bagă spaima din ce în ce mai des în populaţia oraşelor de munte. Cazurile în care carnivorele mari îşi fac apariţia pe străzi din Buşteni sau Braşov sunt tot mai frecvente în ultima perioadă, iar serviciile de urgenţă sunt chemate de tot mai mulţi oameni panicaţi. Cum se explică aparenta înmulţire a situaţiilor de acest gen şi care sunt soluţiile?

Directorul general al organizaţiei ecologiste WWF România, Orieta Hulea, spune la RFI că urşii se pregătesc de hibernare şi sunt atraşi de resturile alimentare aruncate de oameni: „Ei coboară şi sunt în căutare de hrană şi în mod firesc atunci când o găsesc şi la îndemână, revizitează locurile respective. Aici vorbim în principal de gestionarea defectuoasă a deşeurilor”.

Cine ar trebui să intervină? „În astfel de cazuri ar fi fost ideal să existe acel Serviciu de Urgenţă pentru Animale Sălbatice, noi am solicitat înfiinţarea lui, au existat discuţii la un moment dat şi s-au făcut nişte demersuri, însă acest serviciu nu este funcţional. Practic, acest serviciu ar fi trebuit să fie format din personal specializat în tranchilizarea urşilor şi relocarea lor (...). Urşii acum se pregătesc pentru iarnă şi încearcă să-şi ia resursele necesare de unde găsesc mai la îndemână”, explică Orieta Hulea.

Care sunt soluţiile? „Doar gardurile electrice nu vor soluţiona problema. Este nevoie de o gestionare mult mai bună a deşeurilor. Este nevoie să nu se mai hrănească chiar şi animalele sălbatice pe fondurile de vânătoare, în zone care sunt în proximitatea localităţilor. Este nevoie de o informare a populaţiei foarte bună, ca să ştie cum să-şi protejeze locuinţele, proprietăţile şi pe de altă parte, să ştie cum să reacţioneze în cazul prezenţei unui animal pe proprietatea lor, să nu se apropie foarte mult. Oamenii uneori au tendinţa de a se apropia, de a provoca animalele care se adună la tomberoane şi în zonele de depozitare a gunoiului, pentru că şi urşii au dezvoltat o toleranţă mult mai mare faţă de prezenţa oamenilor”, spune experta WWF.