Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump renunță la decizia de a permite importul de trofee de elefant

Administrația Trump a revenit asupra deciziei de a permite importul trofeelor ​​de elefant din Zambia sau Zimbabwe, la doar o zi după ce interdicţia fusese ridicată, provocând revolta asociaţiilor de apărare a animalelor şi a activiştilor de mediu.

Revenirea asupra acestei controversate măsuri a venit chiar din partea preşedintelui american care a anunţat, vineri, pe Twitter, suspendarea deciziei privind importul trofeelor până când va revizui "toate faptele" legate de conservare.

Numeroase asociaţii de apărare a animalelor şi activişti de mediu au protestat faţă de decizia Administraţiei Trump de reautorizare a importului de trofee de elefant din Zambia sau Zimbabwe, care înlătura o interdicţie impusă de administraţia Obama. 

Inclusiv actriţa Brigitte Bardot i-a adresat lui Trump o scrisoare în care critica decizia spunându-i acestuia că modul nedemn în care acţionează nu face decât să confirme zvonurile care pun la îndoială capacitatea sa de a fi preşedinte.

Ea începe prin a numi decizia o extravaganţă ucigaşă, despre care afirmă că are sprijinul "dictatorului nebun" din Zimbabwe şi confirmă autoritatea criminală pe care o exercită asupra regnului animal şi vegetal în ansamblu.

"Niciun despot din lume nu îşi poate asuma responsabilitatea de a face să dispară o specie milenară, care face parte din patrimoniul mondial al umanităţii", scrie ea, adăugând că elefantul este "un animal sacru, magic, unic, respectat şi protejat".

"Acţionând într-o manieră atât de nedemnă nu faceţi decât să confirmaţi zvonurile care vă pun la îndoială capacitatea de a fi preşedinte", afirmă Brigitte Bardot în finalul scrisorii.

Realizatoarea de televiziune Ellen DeGeneres a anunţat, la rândul ei, că iniţiază o campane de strângere de fonduri pentru protecţia elefanţilor şi conservarea speciei.

Potrivit organizației Great Elephant Census, numărul de pahiderme a scăzut cu 30% între 2007 și 2014 în Africa, iar scăderea a fost de 6% în Zimbabwe. 

Ascultați o sinteză audio a controversatei decizii, dar și ce critici au fost aduse: