Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pericol de erupție a unui vulcan în Indonezia

agung_vulcan.jpg

În 1963, peste 1.000 de persoane au murit după o erupţie a vulcanului
În 1963, peste 1.000 de persoane au murit după o erupţie a vulcanului
Sursa imaginii: 
RFI

O erupţie masivă a vulcanului Agung din insula indoneziană Bali ar putea fi iminentă, avertizează autorităţile, care spun că 100.000 de oameni trebuie evacuaţi. Aeroportul din capitala insulei Bali a fost închis și zeci de mii de oameni sunt blocați în zonă.

Autorităţile indoneziene au ridicat nivelul de alertă la gradul maxim - 4, iar Agenţia de atenuare a dezastrelor din Indonezia le-a solicitat cu insistenţă oamenilor să evacueze imediat zona, pe o rază de 8-10 kilometri de vulcan. Conform autorităţilor, în total 100.000 de persoane ar trebui să plece, iar 40.000 de persoane au fost deja evacuate.

”Nu toţi locuitorii au evacuat încă zona. Nu au plecat unii dintre ei care au animale la fermă sau care simt că sunt în siguranţă”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei de atenuare a dezastrelor din Indonezia. El a mai spus că personalul de securitate încearcă să îi convingă pe oameni să plece, dar ar putea fi mutați cu forţa. ”Cerem oamenilor din zona periculoasă să plece imediat, deoarece există risc pentru o erupţie mai mare”, a  mai afirmat, purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene de atenuare a dezastrelor.

”Au fost degajate cantităţi însemnate de cenuşă, iar explozii ocazionale pot fi auzite la 12 kilometri de vârf. Flăcările au fost vizibile în timpul nopţii, ceea ce indică faptul că o eventuală erupţie s-ar putea întâmpla oricând. În anticiparea posibilităţii şi a riscului iminent de dezastru, Agenţia de atenuare a dezastrelor din Indonezia a ridicat nivelul de alertă de la Muntele Agung de la trei la patru, începând cu ora locală 06.00”, se arată într-un comunicat al agenţiei. Autorităţile au distribuit măşti contra gazelor în zonele afectate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al aeroportului din capitala insulei Bali a spus că au fost anulate 445 de zboruri, iar aproximativ 59.000 de oameni au rămas blocaţi. Aeroportul este închis până marţi dimineaţă, iar oficialii au precizat că situaţia va fi revizuită la fiecare şase ore. Încă de duminică, au fost anulate zeci de zboruri în insulă, în condiţiile în care coloana de fum de deasupra vulcanului se înalță până la 4.000 de metri înălţime.

Vulcanul Agung, situat la aproximativ 75 de kilometri de oraşul turistic Kuta, s-a reactivat în septembrie. Atunci, autorităţile au declarat alertă maximă, iar  140.000 de persoane au fost evacuate din zonă. După o lună, situaţia s-a calmat şi mulţi localnici au revenit la casele lor. Vulcanul s-a reactivat din nou marţi.

Indonezia se află pe ”Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea plăcilor tehtonice provoacă frecvent seisme şi o importantă activitate vulcanică. În 1963, peste 1.000 de persoane au murit după o erupţie a vulcanului. Agung este unul dintre cei peste 120 de vulcani activi din Cercul de Foc al Pacificului.