
Mediu
Comisia Europeană autorizează utilizarea controversatului erbicid glifosat până în 2022
După 2 ani de negocieri și dezbateri Comisia Europeană acordă o nouă licență de 5 ani pentru folosirea în agricultură a controversatei substanțe chimice glifosat, cel mai utilizat erbicid în lume.
Utilizarea acestei substanțe a divizat fermierii de ecologiști care au susținut opinii diferite privind interzicerea glifosatului.
O primă reacție din România a venit din partea Alinei Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb, care scria pe o rețea de socializare, după rezultatul din Comisia Europeană, că este un vot istoric. În timp ce ecologiștii de la Greenpeace s-au arătat extrem de îngrijorați de efectele pe care le va avea asupra sănătății europenilor această substanță.
România s-a numărat de altfel în rândul statelor care au votat prelungirea autorizației alături 17 state comunitare, cărora li s-au opus printre altele Franța sau Italia.
Uniunea Europeană a aprobat folosirea glifosatului pentru combaterea buruienilor în următorii cinci ani, după o dezbatere aprinsă asupra faptului că ar provoca printre altele cancer.
In Europa a existat o adevarata luptă în ultimii doi ani în ceea ce privește această substanță chimică, un ingredient cheie al companiei Monsanto folosit în produsul Roundup a cărui licență urma să expire la 15 decembrie.
Erbicidul a fost folosit de agricultori de peste 40 de ani, dar siguranța sa a fost pusă la îndoială atunci când o agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, respectiv Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, a concluzionat în 2015, că „provoacă probabil cancer.”
Uniunea Europeană a fost de acord să revizuiască licența timp de 18 luni în așteptarea rezultatelor unui studiu efectuat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a declarat în luna martie a acestui an că nu există dovezi care leagă glifosatul de cancer la om.
Votul privind reautorizarea glifosatului vine in contextul in care Comisia Europeana a cerut supunerea la vot in cadrul unei Comisii Permanente alcatuita din experti delegati de fiecare dintre cele 28 de guverne nationale membre ale UE, a reautorizarii folosirii erbicidului pentrru o noua perioada de 10 ani.
Totusi Comisia Europeană a aprobat doar 5 ani, motiv suficent pentru vocile critice să reitereze pericolele folosirii in agricultură a acestui produs chimic.
Ecologiștii de la Greenpeace și alți critici solicită o interzicere totală a glifosatului în Europa.
Optsprezece ţări s-au pronunţat în favoarea propunerii Comisiei, nouă i s-au opus, iar una s-a abţinut, permiţând să se atingă majoritatea calificată necesară, spre deosebire de un prim vot, pe 9 noiembrie, notează news.ro. La precedentul vot, nouă ţări au votat împotrivă - inclusiv Franţa şi Italia -, două state cu greutate din punct de vedere demografic.
”Votul de astăzi arată că, atunci când vrem, putem să împărtăşim şi să ne acceptăm responsabilitatea colectivă în luarea deciziilor”, a reacţionat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat.
Erbicidul controversat a fost clasat în 2015 ca ”probabil cancerigen” pentru om de către Centrul internaţional de cercetare a cancerului (CIRC), o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)
"Probabil cancerigen"
Ecologiștii de la Greenpeace și alți critici solicită o interzicere totală a glifosatului în Europa.
Activiștii fac referire la un studiu din 2015 al Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care a concluzionat că acest erbicid este "probabil cancerigen", subliniază France 24.
Dar autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Agenția Europeană pentru Produse Chimice spun este puțin probabil ca glifosatul să provoace cancer la om. Producătorul Monsanto insistă că glifosatul îndeplinește standardele necesare pentru a-și reînnoi licența europeană.