Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Mondială a... Leguminoaselor – 10 februarie

Dacă nu ştiaţi, iată că avem o astfel de zi dedicată legumelor şi beneficiilor nutriţionale ale acestora şi a contribuţiei lor la sisteme alimentare durabile şi la o lume fără foame.

În 2019, Adunarea Generală ONU a proclamat 10 februarie drept Ziua Mondială a leguminoaselor. În acelaşi timp a invitat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în colaborare cu alte organizaţii, să militeze pentru respectarea Zilei mondiale a leguminoaselor. Leguminoasele sunt esenţiale în abordarea provocărilor sărăciei, securităţii alimentare, sănătăţii umane şi nutriţiei, sănătăţii solului şi mediului, potrivit FAO. În meniurile şi bucătăriile din întreaga lume sunt incluse feluri de mâncare bazate pe leguminoase, unele fiind recunoscute aşa cum este humusul (năut) sau dhal-ul indian (linte, năut). Trebuie să specificăm faptul că, leguminoasele nu includ culturile care sunt recoltate verzi (mazăre verde sau fasole verde), care sunt clasificate drept culturi vegetale. De asemenea, sunt excluse acele culturi utilizate în principal pentru extracţia de ulei (soia şi alunele) şi culturile leguminoase care sunt utilizate exclusiv în scop de însămânţare (seminţe de trifoi şi lucernă).

În plus, specialiştii amintesc şi de beneficiile pentru mediu aduse de aceste culturi rezultă din proprietăţile de fixare în sol a azotului din leguminoase, fapt care îmbunătăţeşte fertilitatea solului şi duce la creşterea şi extinderea productivităţii terenurilor agricole. Prin utilizarea leguminoaselor, fermierii pot promova, de asemenea, biodiversitatea agricolă şi biodiversitatea solului, evitând în acelaşi timp dăunătorii şi bolile la plante.