Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful Gărzii de Mediu: În incendiul de la Brazi au ars peste 500 de tone de deşeuri, inclusiv din zona medicală

incendiu_incinerator_brazi_ploiesti_garda_de_mediu_fb.jpg

Incendiu puternic pe platforma incineratorului ECO Burn din județul Prahova
Sursa imaginii: 
Garda Națională de Mediu / Facebook

Autoritățile monitorizează calitatea aerului vizavi de o creştere a poluării către Bucureşti în urma incendiului care a cuprins incineratorul de deşeuri de lângă Ploieşti. Au ars peste 500 de tone de deşeuri periculoase precum vopseluri, tonere, uleiuri. Urmează să fie stabilit impactul exact asupra mediului. 

Preşedintele Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, miercuri, pe platforma Eco Burn de la Brazi, că în incendiu au ars peste 500 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, inclusiv deşeuri din zona medicală, transmite Agerpres.

"Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu, avem staţii care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri. Nepericuloase - diferite deşeuri din zona spitalicească, medicamente expirate, lucruri pe care ei le folosesc şi au expirat în zona spitalicească şi în zona de medicamente şi alte deşeuri. Incineratorul încă arde şi toată structura e aproape de colaps", a spus Berceanu.

Acesta a precizat că în interiorul halei se aflau circa 550 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, urmând ca, în cadrul anchetei care a fost deschisă în acest caz, să se stabilească traseul deşeurilor şi, implicit, impactul concret asupra mediului al acestui incendiu.

"Incineratorul nu funcţiona, pentru că utilităţile au fost sistate încă din ianuarie. Culmea ironiei, urma să primească o autorizare de funcţionare, să îi fie redat accesul la utilităţi fix săptămâna aceasta", a precizat Berceanu.

Şeful GNM a arătat că, anul trecut, la Eco Burn Brazi au fost efectuate cinci controale, iar anul acesta au fost efectuate alte trei controale, fiind aplicate amenzi de 415.000 lei pentru depozitările neconforme, neregulile vizând modul de depozitare a deşeurilor, modul de gestiune şi înregistrare a acestora, dar şi aspecte legate de respectarea autorizaţiei de mediu.

"Monitorizăm în continuare calitatea aerului să vedem dacă există suspiciuni vizavi de o creştere a poluării către Bucureşti. Direcţia de înaintare a vântului a fost dinspre nord spre sud, masa de aer cald s-a ridicat destul de repede la o înălţime considerabilă pentru că temperatura a fost scăzută în această perioadă şi atunci am avut şi o disipare a acestor nori cu elemente poluante. (...) Datorită faptului că a fost o noapte neobişnuit de rece şi temperatura gazului de acolo este foarte, foarte mare, fumul s-a ridicat la o înălţime considerabilă astfel încât măsurătorile făcute cu laboratorul mobil la nivelul solului să nu ne indice faptul că vorbim de o poluare masivă care afectează calitatea aerului în proximitate", a mai arătat Octavian Berceanu.

Întrebat dacă este posibil ca incendiul să fi fost provocat, șeful gărzii de mediu a replicat că toate ipotezele sunt luate în calcul.