Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zile de foc în România: 7 județe sub Cod roșu de caniculă, 11 sub Cod portocaliu

canicula.jpg

Meteorologii au emis pentru joi și vineri o avertizare de caniculă pentru întreaga țară.
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Naționale de Meteorologie

Urmează două zile de foc în România. Meteorologii au emis pentru astăzi și mâine, 24 - 25 iunie, o avertizare de caniculă pentru întreaga țară. Astfel în 7 județe din vestul țării va fi Cod roșu, în alte 11 Cod portocaliu, iar în restul țării va fi Cod galben. Maximele vor ajunge la 39 - 41 de grade.

Codul roșu vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții temperaturile nu vor coborî sub 20-24 de grade.

Tot joi și vineri în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade. Sunt vizate 11 județe: Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt.

În restul teritoriului va fi în vigoare Codul galben. Astfel, în zilele de joi și vineri valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizările ANM cod roșu, cod portocaliu și cod galben de caniculă sunt valabile în zilele de 24 și 25 iunie.

Iată și recomandările specialiștilor pentru zile caniculare:

- Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 - 18.00, 

- Reglați aparatul de aer condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală

- Nu folosiți ventilatoarele dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius.

- Purtați pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, faceți duşuri călduţe, beți câte un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. E bine de știut că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

- Evitați alcoolul și băuturile cu conţinut ridicat de cofeină. Mâncați fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. 

Specialiștii explică modul în care poate fi limitată creșterea temperaturii în locuințe: închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile, țineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Copiii și bâtrînii trebuie să rămână în casăîn timpul perioadelor caniculare.

Angajatorii sunt sfătuiți să reducă intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să alterneze efortului dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și curenţi de aer. Firmele trebuie să asigure angajaților apă, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie și dușuri, unde este posibil.