Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


29 de localități din 12 județe afectate de inundații. ANM a emis un nou cod portocaliu de ploi abundente

Ploile torențiale din ultimele 24 de ore au afectat 29 de localități din 12 județe. În Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț mai multe persoane au fost izolate și un bărbat a fost găsit decedat. În Neamț și Mureș mii de familii au rămas fără curent electric, din cauza avariilor. Iar DN1 a fost blocat temporar de aluviuni.

Județele afectate de inundații în ultimele 24 de ore sunt Alba, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamți, Prahova și Timiș.

În localitatea ieşeană Hândreşti, un bărbat de 47 de ani a fost găsit decedat în albia unui pârâu, blocat între aluviuni şi copaci, fiind probabil surprins de debitul crescut al apei,  a anunţat, marţi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

În localitatea Bistra din Alba, trei persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuinţa inundată, iar în localitatea Durău din Neamţ cinci persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemenea, între localităţile nemţene Durău şi Grinţieş, pe DJ 155F, s-a acţionat cu utilaje de la autorităţile locale pentru deblocarea a şase autoturisme cu 14 persoane, surprinse de aluviuni pe carosabil.

În Campingul Zănoaga din Dâmboviţa, în urma unei viituri, aproximativ 60 de persoane fără probleme medicale au rămas blocate cu rulotele şi autoturismele. Se aşteaptă retragerea apei pentru ca ele să poată părăsi zona în siguranţă.

S-au înregistrat avarii la reţelele electrice în 22 localităţi din judeţele Mureş şi Neamţ, însumând un număr de aproape 7.000 de consumatori.

DN1 a fost complet blocat marți dimineața în stațiunea Bușteni, după o rupere de nori în Masivul Bucegi care a adus apă și aluviuni pe carosabil.

Reprezentanții IGSU recomandă populaţiei să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, "în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora", se mai arată în comunatul de presă emis de  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova.

Și circulația trenurilor se desfășoară în condiții speciale în jumătatea de sud a țării, anunță reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate CFR. De vină sunt inundațiile care au afectat regiunile sudice.

Trenurile pot utiliza un singur fir între stațiile Sinaia - Bușteni, Blaj - Valea Lungă și Călimănești - Cozia, din cauza condițiilor meteo nefavorabile înregistrate în cursul nopții, în jumătatea de sud a țării, anunță CFR.

Între timp meteorologii eu emis un nou cod portocaliu de precipitații abundente în vigoare până la noapte la ora 3. În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului și a zonei montane, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35...50 l/mp și izolat peste 60...80 l/mp.


Image source: 
Administrația Națională de Meteorologie