Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 14.000 de tone de deşeuri, oprite în 2021 la intrarea în România

cine_plateste_deseuri.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai multe incidente au fost la frontiera cu Bulgaria. Au fost identificate peste 200 de transporturi ilegale de deșeuri din state din Europa, dar şi din Asia şi din America de Nord.

”În anul 2021 (11 luni) au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (S.U.A., Canada). În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu”, anunţă Poliţia de Frontieră.

Ulterior, deşeurile, constând în metal şi hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României, transmite News.ro.

De asemenea, în perioada analizată, la nivelul structurilor poliţiei de frontieră au fost întocmite 22 dosare penale, pentru următoarele fapte: introducerea în ţară a deşeurilor în scopul eliminării şi/sau neutilizarea acestora în scopul pentru care au fost introduse - Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor; folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă - Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României.

Situaţia pe frontiere, în anul 2021, este următoarea:

  •    Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Bulgaria - în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu, fiind înregistrate 94 de cazuri cu aproximativ 5.975 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cel mai folosit a fost P.T.F. Giurgiu, dar şi P.T.F. Călăraşi, P.T.F. Turnu Măgurele, P.T.F. Calafat, P.T.F. Bechet şi P.T.F. Zimnicea.
  •     La Garda de Coastă - unde au fost înregistrate aproximativ 35 de cazuri, poliţiştii de frontieră împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa au descoperit în total peste 6.960 de tone de deşeuri. Acestea au fost depistate în Portul Constanţa (în sistem containerizat), dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă.
  •     La frontiera cu Ungaria - I.T.P.F. Oradea - 65 cazuri unde au fost descoperite peste 850 de tone de deşeuri oprite la intrarea în România, în P.T.F. Borş, P.T.F. Nădlac, şi P.T.F. Vărşand.
  •     T.P.F. Sighetu Marmaţiei, P.T.F. Petea - 29 cazuri cu peste 280 tone de deşeuri cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară.
  •     T.P.F. Iaşi, P.T.F. Albiţa - un transport cu 20 de tone de deşeuri.