Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O ”bombă ciclonică” paralizează nord-estul Statelor Unite: strat de zăpadă de 70 de centimetri

schi-new-york--zapada-ap22029720190208.jpg

O persoană schiază prin Times Square din New York în timpul unei furtuni de zăpadă
Sursa imaginii: 
Associated Press / Mary Altaffer

Viscolul care afectează de două zile nord-estul Statelor Unite continua să acopere duminică regiunea cu zăpadă şi sufla cu rafale de până la 120 de kilometri pe oră. Mai multe oraşe au înregistrat recorduri absolute ale stratului de zăpadă, de peste 70 de centimetri.

La Boston, stratul de zăpadă atingea sâmbătă seara 60 de centimetri - cât recordul din 2003 -, iar întreaga regiune era cvasi-paralizată, în transporturi domnea haosul, se înregistrau pene de cuent şi temperaturi polare, relatează AFP preluată de News.ro.

Acest viscol este o ”bombă ciclonică” - o furtună caracterizată de o putere explozivă a unei scăderi rapide a presiunii atmosferice, avertizează serviciul naţional american de meteorologie (NWS).

NWS a înregistrat rafale de vânt de 80 până la 120 de kilometri pe oră şi a anunţat temperaturi polare noaptea şi pene de curent, obişnute în fiecare iarnă când puterea vântului sau greutatea zăpezii rup liniile electrice.

Peste 95.000 de gospodării nu aveau curent, au anunţat sâmbătă seara autorităţile, în timp ce continua să ningă.

Mai multe oraşe din regiune au înregistrat recorduri absolute ale stratului de zăpadă, de peste 70 de centimetri.

Autorităţile le-au cerut din nou, sâmbătă seara, locuitorilor să evite cel puţin până duminică la prânz (ora locală) deplasări care nu sunt absolut necesare, în timp ce întreaga regiune se pregătea de o a doua noapte sub un văl alb - atunci când zăpada şi cerul alb se contopesc şi nu pot fi deosebite.

La New York, utilaje de deszăpezit şi de împrăştiat sare înaintau ca melcul, pentru a elibera străzile, în Central Park stratul de zăpadă atingea 20 de centimetri, iar multe căi ferate erau închise. În Times Square, acoperită de zăpadă, faimoasele neoane erau doar nişte vagi halouri în ninsoare.

La Brooklyn, în cartierul Cobble Hill, trotuarele erau acoperite cu un strat de cel puţin 30 de zăpadă, iar numeroase magazine erau închise. "Happy Snow Day!", spune un locuitor din cartier, zâmbind, la ieşirea dintr-un mic imobil de cărămidă, tipic cartierului, cu acoperişul alb. Uriaşa reţea de metrou a megalopolisului cu nouă milioane de locuitori funcţiona aproape normal şi servea, ca la fiecare intermperie, drept refugiu miilor de persoane fără adăpost în acest oraş afectat de profunde inegalităţi socio-economice. În nordul oraşului, pe Long Island, în centru, stratul de zăpadă a atins 60 de centimetri sâmbătă seara, potrivit guvernatoarei statului New York, Kathy Hochul. Ea a avertizat cu privire la ”o furtună foarte gravă” şi”potenţial mortală”. O singură femeie a fost găsită moartă în maşină, probabil de frig, potrivit şefului comitetului Nassau, Bruce Blakeman.

În comitatul vecin însărit Weschester, utilaje de deszăpezit acţionau de dmineaţa pentru a elibera drumurle şi aleile care şerpuiesc printre case burgheze troienite. Liniile de tren care deservesc periferiile din nordul New Yorkului au fost oprite toate. O stare de urgenţă a fost decretată vneri seara în statele New York şi New Jersey, iar Hochul a cerut ”evitarea cu orice preţ” a deplasărilor.

La Boston, 900 de utilaje de deszăpezire au fost desfăşurate pe străzi. ”Ninsoarea se anunţa uşoară, dar este mai umedă şi mai grea”, comentează un şofer de utilaj, Mark Burns.

Pe aeroporturile din nord-estul Statelor Unite au fost anulate 3.500 de zboruri sâmbătă, iar peste 1.200 duminică. Noul primar al Bostonului Michelle Wu a avertizat sâmbătă cu privire la o o furtună ”istorică” şi ”foarte rea”, iar locuitorii din Massachusetts s-au năpustit în magazine pentru a cumpăra lopeţi să deszăpezească trotuarele - o obligaţie.

Inclusiv în sud, în Florida, de obicei tropicală, au fost emise alerte de îngheţ, care poate face faimoasele iguane, ce pot cântări până la nouă kilograme, să cadă din arbori.