Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dublul standard al autorităților în materie de comunicare privind percepția pericolului poluării

poluare.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Săptămâna trecută Guvernul a dezmințit zvonurile de pe rețelele sociale privind amenințarea unui așa-zis ”nor toxic” care ar veni dinspre Ucraina în urma bombardamentelor rusești. Am discutat cu Oana Marinescu, expert în comunicare, și cu Oana Neneciu, directoarea unui ONG de mediu, despre dublul standard al autorităților în materie de comunicare privind percepția pericolului poluării.    

În perioada 27-29 martie concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate, a anunțat duminică Administrația Națională de Meteorologie. Reacția ANM a venit după ce în spațiul online au apărut zvonuri privind sosirea deasupra României a unui ,,nor toxic”, format în urma bombardamentelor din Ucraina. La începutul săptămânii trecute a fost o dezmințire similară din partea autorităților. Departamentul pentru Situații de urgență a transmis, marți, că informațiile vehiculate pe WhatsApp potrivit cărora pe teritoriul României va fi prezent un nor care ar conține sulf, plumb format în urma exploziilor din Ucraina, se înscriu în spectrul informațiilor de tip „fake news”.

Luni un nou comunicat din partea autorităților. Administrația Națională de Meteorologie precizează că norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia. Ministerul Mediului și ANM precizează că autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl și că valorile de radioactivitate se mențin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina. 

Tot acest efort vine doar în cazul războiului din Ucraina. Acest efort nu se regăsește și în cazurile foarte dese de incendieri de deșeuri, în cazurile foarte dese în care aerul în capitală este irespirabil, în care înregistrăm valori de 5-6 ori peste limita maximă admisă pentru protejarea sănătății umane spune Oana Neneciu, directoarea executivă a organizației Ecopolis:

Am întrebat-o pe Oana Marinescu, expert în comunicare, cât de credibile sunt, în general, autoritățile și ce șanse au să convingă populația că niște informații rostogolite pe rețelele de socializare sunt de fapt false...