Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Microplastice au fost găsite în plămânii oamenilor pentru prima dată - studiu

pexels-catherine-sheila-2409022.jpg

Sticlă de plastic aruncată la marginea unei ape
Sursa imaginii: 
Pexels / Catherine Sheila

Poluarea cu microplastice a fost descoperită pentru prima dată în plămânii oamenilor. Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate. 

Cercetătorii spun că poluarea cu microplastice e omniprezentă pe întreaga planetă, determinând, inevitabil, expunerea oamenilor la ea şi provocând „o îngrijorare tot mai mare cu privire la pericolele” pentru sănătate, scrie cotidianul The Guardian preluat de News.ro.

În cadrul unui studiu publicat de Science of the Total Environment au fost analizate probe din ţesutul prelevat de la 13 pacienţi supuşi unor intervenţii chirurgicale. Au fost găsite microplastice în 11 cazuri. Cele mai comune particule au fost polietilena, folosită la pungi și ambalaje, ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle. 

Microplasticele au fost detectate în sângele uman pentru prima dată în martie, cercetătorii arătând că particulele se pot depozita în organe.

Impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut, dar oamenii de știință sunt îngrijoraţi de faptul că microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator.
În plus se ştie deja că particulele din aer pătrund în organism şi provoacă milioane de decese timpurii în fiecare an.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane.