Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Canicula ne răpește zeci de ore de somn anual

pat.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În regiunile de pe glob afectate grav de caniculă, oamenii dorm mai puţin şi mai prost,arată un studiu realizat pe aproape 50.000 de subiecți din 68 de țări.Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, femeile şi persoanele care trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare. La ora actuală se pierd circa 40 de ore de somn anual din cauza creşterii temperaturilor pe timp de noapte. Cu cât temperaturile vor creşte şi mai mult, cu atât somnul va avea de suferit, avertizează specialiștii. 

Temperaturile ridicate afectează direct abilitatea de a adormi şi a continua să rămânem adormiţi, arată un studiu recent publicat în jurnalul One Earth.

Cercetarea se bazează pe date de la 47.000 de oameni din 68 de ţări. Persoanele au purtat brăţări speciale pentru a le fi monitorizată calitatea somnului, coroborată cu temperatura şi clima locale, scrie Mediafax.

„Oamenii dorm mai puţin de când au crescut temperaturile”, concluzionează Kelton Minor, autor al studiului şi doctorand la Universitatea din Copenhaga.

Iar cum temperaturile vor continua să crească, numărul de ore de somn pierdute per persoană va creşte la circa 50-58 pe an, în funcţie de abilitatea fiecărui guvern de a veni sau nu cu soluţii şi politici viabile pentru încălzirea globală.

„Orice ce ne afectează echilibrul general, ne afectează şi somnul”, consideră Roger Godbout, profesor la Universitatea din Montreal şi director la o clinică ce studiază somnul.

Cei mai afectaţi sunt oamenii vârstnici, femeile şi persoanele care trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare.

Temperatura ideală pentru somn este în jur 15 grade-19 grade Celsius.