Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consilierul lui Zelensky: ”Ucraina și R.Moldova trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu legat de centrala de la Zaporojie”

podoliak_m.webp

Sursa imaginii: 
rfi.fr.ru

”Centrala nucleară de la Zaporojie prezintă un risc enorm pentru că rușii aflați acolo sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care-l generează”, declară consilierul președintelui Zelensky, Mihail Podolyak. Potrivit oficialului, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu, întrucât Rusia depozitează muniții pe teritoriul centralei, fără a înțelege că acest loc nu este destinat luptelor, scrie IPN. Între timp, Agenția Națională pentru Sănătate Publică de la Chișinău dă asigurări că, în prezent, nu există riscuri iminente privind o eventuală expunere la radiații ionizante. Totuși, specialiștii au elaborat o instrucțiune privind administrarea preparatelor de iodură de potasiu.

Consilierul prezidențial, Mihail Podolyak, a calificat drept extrem de periculoasă situația creată în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.”Centrala se află în mâinile unor oameni nepregătiți, care nu înțeleg că ar putea genera o catastrofă nucleară. Atât timp cât centrala se află sub controlul rușilor, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu”. ”În ultimele două săptămâni are loc minarea teritoriului centralei nucleare de la Zaporojie, pe teritoriul centralei este adusă tehnică militară grea, acolo are loc depozitarea munițiilor. În plus, de pe teritoriul centralei nucleare au loc împușcături în direcția orașului Nikopol. La cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată acum sub control rus, nu există oameni pregătiți, sunt oameni care nu știu ce este periculos și ce nu. Rusia interzice inspectarea centralei de către experți ucraineni care știu foarte bine cum funcționează această centrală. Nivelul intelectual al membrilor armatei ruse este foarte redus, sunt oameni slab pregătiți, oameni care nu înțeleg ce riscuri generează prin acțiunile lor, ei nu înțeleg ce-i asta fizică nucleară”, afirmă consilierul președintelui Ucrainei.

Totodată, Mihail Podolyak a salutat acțiunile autorităților de la Chișinău prin care populația este pregătită pentru o eventuală expunere la radiații ionizante.”Mă bucur că Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările. Noi la fel, pregătim oamenii. Noi înțelegem că Rusia cu cât mai mult suferă eșec pe câmpul de luptă cu atât mai mult lovește populația civilă. Din acest motiv, este firesc să ne pregătim pentru orice”, a afirmat oficialul ucrainean, la postul public de televiziune Moldova 1. 

Trebuie spus că, ANSP anunță că ”monitorizează, în limitele competenței, evoluţia radioactivităţii mediului pe teritoriul țării și anunță că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise. Potrivit datelor de laborator, nu există riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, valorile fondului radioactiv aflându-se în domeniul de variaţie ale celui natural caracteristic teritoriului țării. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nicio avertizare pentru țările vecine cu Ucraina”, precizează specialiștii.

În context, ANSP atenționează populația că ”administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) la moment este inoportună, deoarece nu există un temei rezonabil. Avertizăm că utilizarea fără indicații a preparatelor menționate poate prezenta unele riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide”.

În caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, ținând cont de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care va fi anunțată ”prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională”.

Specialiștii ANSP au elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, care include și instrucțiunea de utilizare de la producător:

  • Preparatele cu iod stabil, cum ar fi Iodura de potasiu, sunt destinate administrării de către populație din apropierea unui reactor nuclear sau în alte locuri, unde pot avea loc accidente nucleare cu aruncarea iodului radioactiv în aer. Preparatul de iod stabil este predestinat pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.
  • În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării în timp de câteva ore, timp, care va fi folosit pentru întreprinderea măsurilor generale de radioprotecție a populației, precum ar fi adăpostirea sau evacuarea.
  • În caz de urgenţă nucleară, administrarea Iodurii de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție primară sau independentă. Administrarea Iodurii de potasiu este una dintre numeroasele măsuri disponibile pentru protejarea sănătății populației de expunerea la radiații ionizante rezultate din eliberarea de iod radioactiv dintr-o instalație nucleară sau de la o explozie nucleară.
  • Iodura de potasiu este în formă de comprimate și fiecare cutie conține un prospect al preparatului care urmează a fi studiat pentru a evita o supradozare sau neglijare a contraindicațiilor.
  • Efectul profilactic al iodurii de potasiu este cel mai înalt în cazul administrării preparatului înainte de presupusa inspirare a iodului radioactiv sau în timpul inspirării acestuia. Eficacitatea preparatului scade în timp și este, practic, inutilă peste 10 ore după contactul cu norul radioactiv. Din aceste considerente, doza se administrează cât mai curând posibil, doar după ce a fost anunțată prezența de iod radioactiv în aer.
  • Administrarea comprimatelor de Iodură de potasiu fără necesitate sau mai târziu de 10 ore de la expunerea la norul poluant, poate aduce mai mult rău decât bine, prin prelungirea timpului de înjumătățire biologică a iodului radioactiv care s-a acumulat deja în tiroidă. O administrare unică de iod stabil este, de obicei, suficientă.
  • Adăpostirea (încăperi, beciuri, subsoluri etc.) sau evacuarea populaţiei aflată în imediata apropiere a accidentului nuclear, înainte de începerea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective și eficiente măsuri de protecție în cazul unei urgențe nucleare, deoarece protejează întregul organism de expunerea la toți radionuclizii din norul radioactiv.

La începutul săptămânii, România a donat R.Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Comprimatele au fost repartizate centrelor de sănătate, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre avertizările Ucrainei legate de un eventual accident nuclear ce ar putea afecta și R.Moldova