Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Silozurile din portul Beirut continuă să se prăbușească

beirut_siloz.jpg

Captură video dintr-o înregistrare AFPTV realizată astăzi, 23 august 2022, care surprinde momentul prăbușirii ultimelor silozuri din sectorul de nord al portului Beirut, Liban, grav avariate la explozia din august 2020
Sursa imaginii: 
© Dylan Collins, AFP via France24

Opt dintre silozurile de cereale avariate de explozia devastatoare produsă în portul Beirut în august 2020 s-au prăbuşit marţi, după ce experții lansaseră în prealabil mai multe avertismente, transmit agențiile AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Un imens nor de praf s-a format după prăbuşirea ultimelor turnuri din secțiunea de nord a structurii avariate de suflul exploziei produse la 4 august 2020 şi care a devastat cartiere întregi ale capitalei libaneze, provocând peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, scrie AFP.

Deflagraţia de acum doi ani a avut loc într-un antrepozit unde erau depozitate sute de tone de nitrat de amoniu, fără măsurile preventive necesare, şi a fost imputată de o mare parte a populaţiei corupţiei şi neglijenţei clasei conducătoare.

Turnurile care s-au prăbuşit marţi erau ultimele ale blocului nord al silozului.

Deocamdată, blocul sud este stabil, potrivit inginerului civil francez Emmanuel Durand, care a instalat senzori în interiorul silozurilor.

Alte turnuri s-au prăbuşit în zilele de 31 iulie şi 4 august în urma unui incendiu declarat la începutul lui iulie în partea cea mai avariată a silozurilor, şi cauzat, potrivit autorităţilor şi unor experţi, de fermentarea stocurilor de cereale rămase, conjugată cu temperaturile ridicate.

Lovite în plin de suflul exploziei de acum doi ani, silozurile din port, care au absorbit cea mai mare parte a șocului, s-au prăbuşit atunci parţial.

Ministrul lucrărilor publice şi transportului, Ali Hamie, a declarat că 25.000 mp din portul Beirut vor fi dedicaţi construirii de noi silozuri, cu finanţare internă și internațională.

În aprilie, autorităţile au ordonat demolarea silozurilor, însă decizia a fost suspendată în urma opoziţiei unor apropiaţi ai victimelor, care vor să se construiască aici un loc al memoriei.

Ancheta privind cauzele dramei este suspendată de mai multe luni din cauza obstrucţiilor politice ale autorităţilor, precizează AFP.