Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Via Transilvanica ar putea deveni un Camino de Santiago al României – interviu cu Tibi Ușeriu

tibi_useriu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Tibi Ușeriu

Tibi Ușeriu crede că dacă vrei să îți cunoști țara trebuie să mergi la pas pe Via Transilvanica. Traseul de 1400 de km, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare, traseu care traversează șapte regiuni cultural-istorice din România, va fi inaugurat pe 8 octombrie.

”În 10-15 ani, "Drumul care unește" - cum i s-a mai spus - ar putea avea notorietate internațională, dar cu o condiție: ca autoritățile să înțeleagă că se poate cîștiga din acest traseu”, spune celebrul alpinist, care este și ambasador al acestui proiect.

Cum a luat naștere Via Transilvanica? RFI România i-a adresat această întrebare lui Tibi Ușeriu, ambasador Via Transilvanica. A răspuns în timp ce alerga:

”Noi aveam deja o experiență de la Via Maria Theresia (drum istoric refăcut în Munții Călimani - nota redacției) care era tot un traseu tematic. Îl organizasem de ceva vreme. După care eu am început să organizez și curse de alergare pe acest traseu. La început, a fost o potecă tematică. Habar nu aveam noi, da? Niciodată nu ne-am gândit că poate să ia așa amploare și că va trebui să traversăm țara”

4 ani de muncă și „Drumul care unește" va fi deschis în întregime pe 8 octombrie. Cum ați descrie Via Transilvanica cuiva care nu știe nimic despre el. Sau unui copil care pășește pentru prima dată pe acest drum?

”Eu cred că dacă vrei să-ți cunoști țara cu adevărat, trebuie să o iei la pas. Pentru că, trebuie să cunoști tradițiile oamenilor, deci să cunoști oameni. Trebuie să povestești cu oamenii locului, să îți povestească poveștile de acolo, din zona lor. Trebuie să mănânci mâncarea lor, ca să vezi, să simți și gustul. Și trebuie să dormi la ei ca să înțelegi... dimineața când îți cântă cocoșul la urechi... Ca să înțelegi ce înseamnă viața de la țară, ca să înțelegi ce înseamnă cu adevărat să zic așa tara noastră... Mulți povestesc despre țara noastră dar nu o cunoscîn  întregime. Și cred că să iei țara la pas este unul dintre modurile cele mai frumoase de a cunoaște România. Și mai cred că asta este cel mai important. Cred că asta le-aș zice: mergeți, mergeți pe el, încercați să vă cunoașteți țara, așa cum este.

Care au fost momentele cele mai grele în cei patru ani?

”Cred că nu am avut un moment greu, ca să zic așa. Am întâmpinat câteva probleme prin zonele pe unde oamenii nu au înțeles..... când zic oamenii mă refer la autoritățile locale. Pentru că trebuia dată o hotărâre de Consiliu Local. Aveam nevoie de aprobări, treceam prin zone unde nu prea erai dorit să treci... Adică, prin pădurile noastre în care ei își cam fac de cap prin ele. Am întâmpinat ceva probleme!

Dar la un moment dat, proiectul în sine a luat-o cu mult înaintea noastră. Cumva au înțeles că este nevoie de așa ceva. Am încercat să le explicăm despre ce este vorba. Noi am început în Bistrița Năsăud și aveam experiență. De acolo am plecat în stânga și în dreapta. Cu experiența de la Bistrița Năsăud am mers în fiecare județ mai departe. Așa am reușit să îl ducem până la capăt în cele zece județe prin care trece.

1400 km de traseu... Au pus umărul la muncă voluntară pentru Via Transilvanica românii?

Da, da într-adevăr! Fără voluntari nu ar fi fost posibil acest traseu. Au pus umărul în toate județele. Au fost la marcat, autoritățile locale locale au ajutat la montatul bornelor. Ai nevoie de un excavator, ai nevoie de o macara ca să le muți...  Pentru că o bornă ajunge undeva la 260 kg. Deci nu este așa o piatră dintr-astea care poate fi mutată foarte simplu. S-au mobilizat foarte mulți și au înțeles și au pus mâna toți

Foto: Facebook / Via Transilvanica

Cum schimbă Via Transilvanica România?

”Nu cred, nu știu dacă o schimbă. Sau cel puțin în următorii 10, 15 ani nu cred că putem vorbi despre o schimbare. Eu cred că peste 20 de ani, când o să putem să aducem o mare parte din cei care merg pe Camino de Santiago de exemplu, una dintre cele mai cunoscute poteci din lume. Sau Camino Portugues. Când putem de acolo să rupem o parte de oameni ca să vină la noi pe potecile noastre și să ne cunoască țara, atunci o să înțeleagă și autoritățile că se poate câștiga de pe acest traseu. Atunci o să ia altă întorsătură acest traseu. Și atunci, cu siguranță, va fi și pentru restul altfel. Și atunci putem să povestim că a schimbat ceva. Dar momentan, nu putem să ne hazardăm chiar așa...”

Care au fost cele mai plăcute reacții pe care le-ați primit din partea celor care au pășit pe Via Transilvanica?

”Sunt foarte multe povești despre asta. Au fost care au vorbit total altfel despre țara lor. Au fost care au spus: Băi, eu n-am crezut că poate fi atât de frumos! Oameni care și-au schimbat părerea despre români. Despre ei înșiși, ca să spun așa. Au fost tot felul de povești frumoase. Nu aș putea să iau una și s-o detaliez mai mult. Dar au fost foarte multe povești frumoase...”

8 octombrie, practic, deschiderea ”Drumului care unește”. Ce urmează pentru Alin și Tibi Ușeriu ?

O pauză binemeritată! După care ne gândim la implementarea acestui traseu la mentenanță. Pentru că este nevoie de mentenanță. Pentru că se distruge foarte mult din acest traseu și ne gândim la un plan de mentenanță. Adică să avem grijă de el și să-l facem cunoscut. Cam asta o să urmeze în următorii doi ani de zile.

Îndemnul lui Tibi Ușeriu: Cred că mai mult de ”Mergeți pe el și să aveți o cale bună” nu aș putea să zic...