Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua internaţională a conştientizării pierderii şi risipei de alimente

risipa_alimente1.jpg

Sursa imaginii: 
UN World Food Programme / wfp.org

Cea de-a 74-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite a desemnat în urmă cu trei ani ziua de 29 septembrie drept Ziua internaţională a conştientizării pierderii şi risipei de alimente, recunoscând rolul fundamental pe care producţia alimentară durabilă îl joacă în promovarea alimentelor, securitate şi nutriţie, potrivit site-ului www.un.org, citat de Agerpres.

Având în vedere creşterea populaţiei lumii, Naţiunile Unite văd o nevoie urgentă de gestionare a cantităţilor mari de alimente pierdute şi risipite pe tot globul, subliniind riscurile implicate pentru schimbările climatice, durabilitatea agriculturii, mijloacele de existenţă ale oamenilor şi aprovizionarea cu alimente.

Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente este esenţială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foame a crescut constant din 2014, iar tone şi tone de alimente comestibile se pierd şi/sau se irosesc în fiecare zi. La nivel global, aproximativ 14% din alimentele produse se pierd între etapele de recoltare şi vânzarea cu amănuntul, existând estimări potrivit cărora 17% din producţia globală totală de alimente este risipită (11% în gospodării, 5% în serviciile alimentare şi 2% în comerţul cu amănuntul), aminteşte sursa citată.

Ziua internaţională de conştientizare a pierderii şi risipei de alimente reprezintă o nouă ocazie pentru a implica activ publicul (autorităţile naţionale sau locale) şi sectorul privat (întreprinderi şi persoane) pentru a prioritiza acţiunile şi pentru a merge mai departe cu inovarea pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente.

Pierderile şi risipa de alimente subminează sustenabilitatea sistemelor alimentare. Când alimentele sunt pierdute sau irosite, resursele care au fost folosite pentru a produce aceste alimente - inclusiv apă, pământ, energie, muncă şi capital - se irosesc. În plus, eliminarea pierderilor de alimente şi a deşeurilor în gropile de gunoi, determină emisii de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice.

Pierderile şi risipa de alimente pot avea şi un impact negativ asupra siguranţei alimentare şi a disponibilităţii alimentelor şi pot contribui la creşterea costurilor alimentelor, potrivit www.un.org.

Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente reduce sărăcia şi foamea şi contribuie la demersul de gestionare a schimbărilor climatice. În ceea ce priveşte schimbările climatice, daunele vor fi reduse ţinând cont de faptul că în zilele noastre pierderile şi risipa de alimente sunt responsabile pentru aproximativ 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES) şi aproape 30% din terenurile agricole ale lumii sunt în prezent ocupate pentru producerea alimentelor, care în fond nu sunt consumate.