Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă la Roșia Montană. Evacuare de urgență a populației, după o avarie la barajul Tăul Mare

evacuare_rosia_montana.jpg

Sursa imaginii: 
captură ISU ALBA

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat. Breșa sub formă de con a apărut în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă.

Lacul Tăul Mare are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri. Barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană are o vechime de peste 100 de ani, iar în ultimii circa 30-40 de ani nu au fost efectuate lucrări de întreținere.

Evacuarea preventivă a locuitorilor a început duminică la ora 02:00. Primarul localității a dat alarma, semnalând o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, și a sunat la 112 pentru a anunța situația.

Imediat au fost convocate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi alertată grupa operative şi creşterea capacităţii de intervenţie, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere, potrivit news.ro.

Locuitorii au primit mesaj RO-Alert pentru a-i anunța pe oameni, iar pompierii au mers din ușă în ușă ca să le spună oamenilor să plece. După prima alertă, emisă de autorități duminică dimineață, 70 din 268 de persoane aflate în proximitatea barajului s-au autoevacuat, 14 au fost evacuate, iar restul persoanelor au refuzat evacuarea. Cei care au refuzat, au fost nevoiți să semneze pe propria răspundere pentru acest lucru. 

Decizie de evacuare pentru 268 de persoane

Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia.

El a precizat că 70 de persoane sau mers la rude, 14 au apelat la mijloacele ISU, iar restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.

 

 

Autorităţile din judeţul Alba au emis, duminică după amiază, un nou mesaj Ro-Alert, al cincilea, prin care solicită localnicilor care au case în aval de barajul din Roia Montană şi care nu au evacuat încă zona să facă acest lucru.

„Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foies! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii d-voastră! Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătură cu autorităţile prezente în loc. Roşia Montană, sau identificaţi un loc înalt în care să va deplasaţi în cel mai scurt timp, când se da ordinul de evacuare!”, este cel mai recent mesaj transmis de ISU Alba localnicilor din Roşia Montană, prin sistemul Ro-Alert.

 

 

Oficialii instituţiei au declarat că „este nevoie in schimb ca populaţia care nu a acceptat evacuarea pe parcursul primelor ore să înţeleagă importanţa acesteia”.

Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au început operaţiuni de golire parţială a lacului Tăul Mare, motopompe de mare capacitate fiind duse în zona lacului cu ajutorul utilajelor grele, iar puţin înainte de ora 12:00 prima pompă a început refularea.