Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Triunghiul Litiului” – Chile, Argentina, Bolivia (reportaj AFP)

mine_litiu.jpg

Zona de tratare de la mina de litiu a societății SQM (Sociedad Quimica Minera), Calama, deșertul Atacama, Chile, 12 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Martin BERNETTI AFP via France24

Albastru turcoaz sau albul strălucitor - sub cerul senin bazinele minelor de litiu de la San Pedro de Atacama contrastează cu peisajele aride din jur. La granița dintre Chile, Argentina și Bolivia, extracția metalului prețios stârnește speranțe și deziluzii.

Această regiune aridă a continentului american ascunde în subsolul său 56% din cele 89 de milioane de tone de litiu identificate în lume, potrivit unui raport din 2022 al US Geological Survey (USGS).

Supranumit „petrolul secolului XXI”, acest metal alb este esențial pentru fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice, care ar trebui să salveze planeta de încălzirea globală, dar și pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice. Prețul său a crescut, de la 5.700 de dolari pe tonă în noiembrie 2020, la 60.500 în septembrie anul trecut, potrivit agenției Benchmark Mineral Intelligence. Așadar o scumpire de peste 10 ori, în mai puțin de un an...

În Chile, litiul provine exclusiv din Deșertul Atacama, o câmpie stâncoasă din nordul țării. 26% din producția globală din 2021 provine de aici, conform USGS.

Două companii, una din SUA, Albemarle și una din Chile, SQM, au licențe de funcționare, dar, în schimb, trebuie să doneze până la 40% din veniturile lor către Stat.

Doar în prima jumătate a anului, veniturile din impozite ale statului Chile, venituri provenite din litiu, le-au depășit pe cele provenite din cupru, desi această țară este cel mai mare producător mondial de cupru. Președintele de stânga Gabriel Boric a promis crearea unei companii publice de litiu, fără a exclude posibila participare a sectorului privat.

Dar exploatarea litiului nu este lipsită de consecințe asupra mediului și, deși companiile miniere sunt forțate să plătească despăgubiri substanțiale comunităților locale, acestea din urmă se tem pentru mijloacele lor de existență, în această regiune afectată în mod regulat de secetă.

Compania chiliană SQM spune că în 2022 va extrage aproape 400.000 de litri de apă pe oră pentru nevoile fabricii sale.

Un studiu la fața locului, ce a avut loc în 2013, a dezvăluit că o treime dintre roșcovi, soi de copac rezistent datorită rădăcinilor sale adânci, a dispărut din cauza lipsei de apă.

Locuitorii Văii San Pedro susțin că nu se opun litiului, dar vor să cunoască efectele negative ale exploatării asupra populației și vor ca acestea să fie minime.

Argentina

De cealaltă parte a lanțului muntos Anzi, în Argentina, un drum șerpuiește prin deșerturile din provincia Jujuy. Zăcămintele din această provincie, împreună cu cele din provinciile învecinate Salta și Catamarca, constituie al doilea cel mai mare rezervor natural de litiu din lume.

Cu puține restricții în ceea ce privește exploatarea și taxe de doar 3%, Argentina este al patrulea mare producător de litiu din lume.

În prezent, în zonă funcționează două mine. Una, Livent, aparține Statelor Unite, în timp ce cealaltă, Orocobre, este administrată de un consorțiu australian și japonez, cu participarea unei companii publice argentiniene.

Există și zeci de proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare cu participarea companiilor locale, dar și americane, chineze, franceze și sud-coreene.

Argentina ar putea depăși producția chiliană până în 2030, estimează un raport din 2021 al Comisiei chiliane de cupru (Cochilco).

Guvernatorul provinciei Jujuy, Gerardo Morales, l-a invitat în aprilie, prin intermediul aplicației Twitter, pe patronul companiei Tesla, Elon Musk, să investească în regiune, când acesta din urmă s-a plâns de prețurile ridicate la litiu.

Dar comunitățile locale sunt reticente. În Salinas Grandes, un deșert de sare la nord de Salta, vizitatorii pot vedea un panou cu mesajul: „Nu litiului, da apei și vieții”.

De asemenea, președintele comunității indigene Kolla Santuario susține că planeta nu poate fi salvată astfel și că ei sunt cei care își sacrifică viețile pentru salvarea ei.

Bolivia

La aproximativ 300 km nord de Jujuy, în Bolivia, se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Acesta conține un sfert din resursele de litiu ale planetei, conform USGS. Similar ca mărime cu Qatarul, acest deșert de sare se află într-o zonă în care mai mult de jumătate din populație este săracă.

Dornic să profite de râvnitul metal, fostul președinte de stânga Evo Morales (2006-2019) a naționalizat resursele de hidrocarburi și litiu la începutul mandatului său. „Bolivia va stabili prețul pentru întreaga lume”, a declarat el în 2018. În Rio Grande, cuvintele lui au adus speranță. Acest mic sat cu străzi pline de noroi este cel mai apropiat de fabrica Yacimientos a Litio Bolivianos (YLB), compania publică creată de Evo Morales.

Plin de optimism, Donny Ali a construit acolo un hotel pe care l-a numit Lithium, dar fără prea mult succes."Speram la o mare dezvoltare industrială și tehnologică și, mai ales, la condiții mai bune de viață. Nu s-a întâmplat asta", se plânge acest avocat de 34 de ani, așezat pe o canapea în biroul său gol.

Spre deosebire de Chile, Bolivia, dar și Argentina, întâmpină mari dificultăți în exploatarea litiului din cauza „investițiilor nefavorabile” și a condițiilor „geografice dificile”, potrivit unui raport din 2021 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSSI).

Unii cred că Bolivia „nu o să dea lovitura cu litiul”, în timp ce alții sunt ceva mai optimiști.  În ciuda diferențelor de perspectivă, țările din „triunghiul litiului”, cu Argentina în frunte, iau în considerare, după exploatarea litiului, fabricarea bateriilor Li-ion.

"Toate tehnologiile au avantajele și dezavantajele lor. Important este că există un echilibru care să aducă beneficia nu doar țării, ci și populației locale", estimează într-un interviu acordat AFP Roberto Salvarezza, unul dintre liderii grupului argentinian YPF, care intenționează să lanseze în decembrie o fabrică pilot pentru fabricarea bateriilor cu litiu. „America de Sud are toate materiile prime necesare pentru a produce baterii și vehicule electrice”, spune Zuleta.

Între timp însă, Hotelul Lithium rămâne în continuare gol.

 

Traducere de Petrescu Adriana după un articol publicat de France24