Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: de ce au început mașinile să ia foc spontan în trafic? (reportaj)

masina_arsa_venezuela.jpg

Leidy Faria lângă mașina în care a fost pe punctul de a-și pierde viața, Maracaibo, Venezuela, 30 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
© Luis BRAVO / AFP via France24

Mai multe videoclipuri care arată autovehicule care iau spontan foc circulă pe rețelele de socializare din Venezuela în ultimele zile. Experții și consumatorii atrag atenția asupra calității benzinei, dar gigantul petrolier național se apără, transmite France24, care-l citează pe corespondentul AFP.

"Totul s-a întâmplat foarte repede. Slavă Domnului că suntem în viață", spune taximetristul Jose Faria, în vârstă de 42 de ani, întins pe patul său, cu fața și brațele acoperite aproape în întregime de bandaje. Taxiul său a luat brusc foc în orașul Maracaibo (nord-vestul țării) și nu mai este acum decât un morman de tablă carbonizată.

"Oamenii s-au speriat.... Au încercat să ne ajute, dar nu aveam nici extinctor, nici nisip, nici apă", povestește el.

Era în mașină cu soția sa Leydi, când a auzit un zgomot pe bancheta din spate. Imediat după ce a coborât din vehicul pentru a afla ce se întâmplă, mașina a explodat și a luat foc

Jose Faria după accident, © Luis BRAVO / AFP

El a suferit arsuri de gradul doi, în timp ce soția sa a suferit răni mai puțin grave la antebrațul drept.

"Ne-am pierdut singura sursă de venit, dar mulțumim lui Dumnezeu că suntem în viață", spune José, vizibil șocat.

Cazurile similare s-au înmulțit în ultimele săptămâni. Pompierii primesc în medie patru apeluri pe zi pentru vehicule care iau foc brusc, potrivit unor surse care au solicitat anonimatul de teama represaliilor.

7 pompe în 3 săptămâni

Marea companie de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA) neagă faptul că incendiile au legătură cu calitatea slabă a benzinei distribuite în Maracaibo, dar mai mulți experți au dubii serioase în acest sena:.

"Au existat defecțiuni în rafinăriile" din complexul Paraguana, "unde are loc prelucrarea, rafinarea și distribuirea carburanților pentru statul Zulia (a cărui capitală este Maracaibo)", explică pentru AFP Hugo Hernandez Raffalli, un fost director al PDVSA.

Specialiștii sunt de acord că, din cauza lipsei de solvenți, benzina distribuită este foarte corozivă, cu concentrații mari de sulf, ceea ce deteriorează pompele de benzină ale mașinilor, dar mai ales crește riscul de incendiu.

Un mecanic arată o pompă de benzină stricată din cauza calității proate a beniznei, într-un atelier din Maracaibo, Venezuela, 28 aprilie 2023 © Luis BRAVO / AFP

Regiunea, care odată era centrul petrolier al țării, suferă de mai bine de zece ani de penurii recurente de combustibil, agravate de contrabandă...

Ibsen Chacin, un mecanic cu experiență, în vârstă de 52 de ani, a lucrat în ultimele două săptămâni la 25 de mașini ale căror pompe de benzină nu mai funcționau.

"Rămân cu mașinile blocate în mijlocul drumului și te cheamă să rezolvi problema... Ei (PDVSA) spun că benzina este perfectă, dar pfff.....", oftează el fără să spună mai multe. "Chiar dacă piesele sunt de proastă calitate, nu se poate ca ele să reziste doar câteva zile", subliniază el.

Maria Urdaneta a fost nevoită să schimbe pompa de combustibil a camionetei sale de șapte ori în trei săptămâni. "Trăim într-o stare de stres de teama unei defecțiuni sau, mai rău, a unui incendiu", spune vânzătoarea de 47 de ani.

"Somelierii benzinei"

"Nu este normal, este o uzură uriașă. Dacă voi continua în acest ritm, va trebui să las mașina și să folosesc scuterul", spune ea.

În același timp, vânzarea de extinctoare practic a explodat, potrivit comercianților.

În fața valului de plângeri, PDVSA se apără cu o campanie de comunicare pe rețelele de socializare.

Yamaru Duran, specialist în controlul calității la Institutul venezuelean de tehnologie petrolieră (Intevep), asigură într-o înregistrare video că benzina distribuită în Zulia a trecut toate testele.

"Miroase-o, miroase-o", spune un oficial într-o altă înregistrare video în timp ce întinde o canistră de plastic mai multor persoane.

Aceste videoclipuri sunt ironizate pe rețele. "PDVSA înființează prima Academie de somelieri de benzină", ironizează site-ul "The Fake Post"....

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com