
Mediu
800 de kilograme de medicamente expirate strânse de la ieșeni în două zile
medicamente_unu.jpg

Președinta Colegiului Farmaciștilor din Iași, Gabriela Tătărîngă vrea și o legislație europeană în acest sens, pentru că medicamentele expirate nu trebuie să ajungă la ghena de gunoi.
Care sunt obiectivele acestei inedite campanii? RFI România i-a adresat această întrebare președintei Colegiului Farmaciștilor din Iași, Gabriela Tătărîngă
Atunci când am gândit acest proiect este adevărat că am avut mai multe obiective. Un prim obiectiv a fost acela de a educa populația. Pentru că mi-am dat seama că atunci când pacienții veneau în farmacie cu sacoșica de medicamente nu știau că acele medicamente sunt toxice. Nu știau că au un regim diferit de medicamentele care se eliberează în mod normal în farmacie. Noi, ca și profesioniști ai medicamentului știm că aceste medicamente care sunt până la urmă substanțe pot fi și pot avea și efecte negative. Dacă mă gândesc la efectul lor asupra mediului, asupra apei, asupra sănătății umane, în general. Atunci când bineînțeles au depășit perioada de valabilitate și nu mai sunt stabile și nu mai au acțiune terapeutic. Pe de altă parte un alt obiectiv important pe care l-am vizat este faptul că legislația nu este clară. Și am vrut să atragem atenția asupra acestui fapt. Și că e necesară implementarea unui set de măsuri clare, coerente privind aceste deșeuri medicamentoase provenite de la populație. Care sunt total diferite de medicamentele care expiră într-o farmacie în mod uzual.
Medicamente pe care atunci când expiră sau de care considerăm că nu mai avem nevoie le aruncăm pur și simplu la ghena de gunoi, da?
Da! Și atunci vă dați seama. Ne expunem de două ori. Odată aruncăm la ghena de gunoi. Acele medicamente, ajung să fie distruse necorespunzător, ajung în mediu. Și într-un final tot la noi se întorc.
Ați deschis centre de colectare în mai multe cartiere ale Iașului. Cum a reacționat populația ?
Și anul acesta campania a fost un succes. Mulțumesc cetățenilor ieșeni pentru faptul că au fost împreună cu noi. Și chiar am rămas surprinsă. Unii dintre ei ne-au felicitat pentru această inițiativă. Recunosc, îmi place să aud acest lucru. Vom continua acest demers împreună cu colegii mei. Dar sperăm și la o clarificare legislativă. Sperăm că actorii implicați în acest lanț al medicamentului să înțeleagă că e necesar să ne aliniem la ceea ce se petrece în alte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește acest regim al medicamentelor expirate.
Farmaciile încheie contracte cu firme specializate pentru a scăpa de medicamentele expirate. Dar câte kilograme de medicamente ați strâns?
Farmaciile încheie contracte pentru medicamentele care expiră în farmacie. E posibil să expire două cutii de ceva. Deci vorbim de cantități foarte mici. Farmaciile nu pot distruge pe cheltuiala lor medicamentele neconforme sau acele deșeuri provenite de la populație.
Câte kilograme ați colectat și ce se întâmplă cu ele?
În campania de anul acesta care s-a desfășurat pe parcursul a două zile am colectat aproximativ 800 kg de deșeuri medicamentoase. Au fost predate unui partener cu care am colaborat și anul trecut. Care are competența de a distruge aceste deșeuri medicamentoase în condițiile reglementate de lege.
800 kilograme în două zile pare mult....
Este foarte mult, foarte mult. Dacă ne gândim la faptul că în medicamente doza de substanță activă este foarte mică. Vorbim de cantități de ordinul miligramelor. Vă dați seama ce înseamnă o cantitate de aproximativ 800 kg?
Cele mai multe sunt suplimente alimentare, antibiotice?
Cele mai multe medicamente colectate de către colegii mei farmaciști sunt medicamente pe baza prescripției medicale. Ceea ce pentru mine, ca și specialist în domeniul medicamentului, îmi ridică un semn de întrebare. Înseamnă că pacientul nu și-a luat corespunzător tratamentul. Nu a respectat fie doza, fie durata tratamentului. Asta înseamnă că eu, ca și profesionist, aș putea să intervin prin anumite programe, să mă implic mai mult în sensul creșterii complianței la tratament a pacientului.