
Mediu
Cum se verifică o postare dubioasă: Cazul ”Vulcanul Etna emite mai mult dioxid de carbon decât a emis vreodată întreaga omenire”
vulcan_intox.jpg

Verificarea pe scurt
- Postări distribuite de peste 8.000 de ori pe Twitter, în franceză și engleză, susțin că Etna a fost filmat emițând mai mult CO2 (dioxid de carbon) decât a emis omenirea vreodată.
- Videoclipul care însoțește aceste mesaje arată într-adevăr o erupție a vulcanului Etna, dar nu are nicio legătură cu cea care a avut loc pe 21 mai, ci datează din februarie 2021.
- Ordinele de mărime propuse sunt false: potrivit a doi cercetători intervievați de France 24 Observateurs, activitățile umane emit de până la 100 de ori mai mult CO2 decât toți vulcanii de pe planetă la un loc.
Verificarea în detaliu
"Etna a fost filmat ieri emițând MAI MULT CO2 decât a creat vreodată omul..." (sic), susține bloggerul conspiraționist Silvano Trotta într-un tweet distribuit de peste 1.700 de ori în 24 de ore.
Postată la 25 mai 2023, această postare este însoțită de un alt tweet, în limba engleză, postat de contul "Concerned Citizen" și partajat de peste 5.500 de ori.
În descriere, acest cont în limba engleză, care răspândește cu regularitate teorii ale conspirației, afirmă: "Etna a fost filmat ieri emițând MAI MULT CO2 decât a creat vreodată omul. Cu toate acestea, vulcanii nu pot fi TAXAȚI, așa că acest fapt simplu nu ni se spun, pentru că noi ar trebui să renunțăm la mașinile noastre, să nu mai zburăm și să mâncăm insecte în numele luptei împotriva schimbărilor climatice".
Aceeași postare a fost redistribuită de peste 1.300 de ori de un alt cont de Twitter și de zeci de conturi de Facebook.
Cu toate acestea, imaginile difuzate sunt vechi, iar declarațiile sunt manipulatoare, au relevat investigațiile efectuate de Observatorii France 24 și explicațiile a doi vulcanologi.
Imagini din 2021
Muntele Etna, situat pe insula italiană Sicilia, a erupt din nou la 21 mai 2023. Această nouă erupție a dus chiar la închiderea aeroportului din Catania, pe coasta de est a insulei, din cauza cantității mari de cenușă vulcanică care a căzut pe infrastructura acestuia.
Cu toate acestea, imaginile difuzate de mai multe conturi de Twitter și Facebook nu documentează această recentă erupție vulcanică. Așa cum a relevat o căutare inversată a imaginilor cu ajutorul programului online InVid WeVerify, acestea datează din 2021.
Acest videoclip a fost publicat pe 17 februarie 2021 pe site-ul BBC, împreună cu o scurtă descriere: "Etna a erupt, aruncând în aer lavă fierbinte și nori de cenușă".
Condiții meteo nefavorabile, imposibil de înregistrat
Erupția vulcanului Etna din 21 mai 2023 a fost bine documentată în imagini, inclusiv aici, într-o înregistrare video publicată pe site-ul cotidianului italian La Repubblica.
Dar, contrar celor afirmate în mesajele postate pe rețelele de socializare, nu au fost efectuate măsurători științifice, după cum a explicat Patrick Allard, președinte al Asociației Internaționale de Vulcanologie și cercetător la Institutul de Fizică al Globului din Paris: "În timpul recentei erupții a vulcanului Etna, condițiile meteo nefavorabile au împiedicat măsurarea emisiilor de CO2 cu ajutorul spectroscopiei în infraroșu".
Din cauza vremii capricioase, operatorii observatorului local al Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV), responsabil cu realizarea măsurătorilor, nu au putut să se apropie de situl vulcanic, potrivit cercetătorului.
Articolul France24 integral aici.
Traducere de Axenia Dociu