Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Administraţia Deltei Dunării va face plângere penală în cazul bărcii care a intrat într-un stol de pelicani

pelicani_delta_barca_arbdd_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
© Marian Strinoiu via ARBDD - Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării / Facebook

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) anunță că va face plângere penală în cazul ambarcaţiunii care a intrat într-un stol de pelicani, după ce reprezentantul societăţii care deţine barca nu s-a prezentat la sediul ARBDD pentru verificarea documentelor de funcţionare şi clarificarea situaţiei.

Au fost identificaţi atât cel care conducea ambarcaţiunea care a intrat într-un stol de pelicani, cât şi firma care deţine şalupa respectivă, anunță Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Reprezentatul societăţii a fost chemat la sediul instituţiei pentru clarificarea situaţiei şi verificarea documentelor de funcţionare. Deoarece acesta nu s-a prezentat, Comisariatul de control împreună cu Serviciul juridic al ARBDD va întocmi o sesizare către organele abilitate pentru începerea acţiunilor de cercetare penală privitor la încălcarea prevederilor OUG nr. 57/2007, Articol 52, litera c şi d”, precizează ARBDD într-un comunicat de presă.

Conform legislaţiei, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă toate activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor. De asemenea, pentru protejarea şi conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise activităţile din afara ariilor naturale protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor.

Totodată, mai sunt infracţiuni perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie şi deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Săptămâna trecută, mai multe imagini cu o barcă plină cu turişti care intră într-un stol de pelicani au fost făcute publice de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, al cărei preşedinte a anunţat că a primit alte trei sesizări similare. Ele vor fi transmise zilele acestea autorităţilor pentru soluţionare.