Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Babuinii respectă anumite convenții sociale (studiu)

babuini.png

Babuini la Grădina Zoologică din Berlin
Sursa imaginii: 
Odd Andresen / AFP via France24

Cercetătorii au reușit să scoată în evidență convențiile sociale care există într-un grup de babuini. În cadrul unui experiment, indivizii s-au coordonat pentru a rezolva o anumită problemă și pentru a obține o recompensă, conform unui studiu recent, citat de France24.

Principiul convențiilor sociale nu este specific speciei umane și a fost deja observat la anumite maimuțe, în special în timpul cunoscutelor sesiuni de despăduchiere. Dar vorbim de comportamente care apar spontan în cadrul unui grup, fără intervenție umană.

Pentru prima dată, convențiile sociale au fost descoperite și la animale, în cadrul unui experiment, potrivit unui studiu publicat recent în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Aproximativ douăzeci de babuini din Guineea, crescuți la stațiunea de primatologie din Rousset (Bouches-du-Rhône), au fost puși în fața câtorva imagini pe care le puteau alege atingând un ecran tactil.

Fiecare imagine, prezentată aleatoriu la două maimuțe aflate într-o cutie, includea două pătrate de două culori diferite (prin urmare două răspunsuri posibile). Dacă ambele primate alegeau aceeași culoare, primeau o  recompensă, anume grâu.

Pe parcursul experimentului, maimuțele au dezvoltat rapid o organizare ierarhică a imaginilor, căzând de acord asupra aceleiași culori: aproape întotdeauna au ales pătratul roz, când apărea alături de cel albastru, respectiv pătratul galben când apărea alături de cel roz.

Fiecare individ a avut mai întâi ocazia să vadă ce se întâmplă pe ecranul celuilalt. Dar în următoarea etapă, accesul vizual la partener (care se schimba constant) a fost obstrucționat, ceea ce nu a afectat deloc performanța grupului, care “nu s-a clintit”, după spusele lui Anthony Formaux, de la Laboratorul de psihologie cognitivă al Universității Aix-Marseille.

„Ne-a surprins că acestea continuau să aleagă aceeași imagine fără a recurge la imitație”, comentează doctorandul, autor principal al studiului.

Să fie vorba de o sensibilitate mai mare la culori mai proeminente decât altele? Nu doar atât, din moment ce experimentul s-a repetat și cu desene alb-negru, iar grupul a continuat să se organizeze în aceeași manieră.

Acest comportament respectă cele trei caracteristici principale ale unei convenții sociale, subliniază Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS) într-un comunicat de presă: eficiență (recompensa este în beneficiul tuturor), stabilitate (regula funcționează, deci nu se schimbă) și caracterul arbitrar ca precondiție (există și alte soluții posibile).

La oameni, convențiile sociale, precum sărutul sau strângerea mâinii în semn de salut, facilitează „rezolvarea problemelor de coordonare întâlnite de grup”, explică Anthony Formaux. Potrivit acestuia, „limba este o convenție uriașă, deoarece inițial indivizii trebuie să se pună de acord asupra cuvintelor”.

Cum se explică o astfel de organizare fără recurgere la limbaj? „Presupunem că babuinii știu că grupul a ajuns la o înțelegere, dar nu ne dăm seama în ce fel ”, răspunde acesta.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.