
Mediu
Plante capabile să absoarbă substanțele chimice și chiar plumbul din sol.... o metodă de depoluare naturală și ieftină
poluare.jpg

Voluntarul în vârstă de 68 de ani se minunează de puterea purificatoare a acestei tufe pline de flori albe și roz.
"Este miracolul vieții", se entuziasmează pensionarul. "Plantele chiar știu cum să facă această treabă, au făcut-o de atâtea ori de-a lungul a milioane de ani”.
Oamenii de știință de la UC Riverside au însămânțat plante și ciuperci atent selecționate pe acest teren, acoperit de mult timp cu beton, în speranța de a elimina în mod natural metalele grele și produsele petrochimice care au contaminat zona timp de decenii.
Această tehnică, cunoscută sub numele de "bioremediere", reprezintă o alternativă mult mai economică decât procesele obișnuite.
"Metoda convențională de decontaminare a siturilor constă în dezgroparea întregului sol contaminat și depozitarea lui în altă parte", explică pentru AFP Danielle Stevenson, cercetătoarea care conduce acest studiu de amploare. Această abordare este "foarte costisitoare, la nivel de milioane de dolari" și "nu face decât să mute problema în altă parte".
În schimb, proiectul specialistei în micologie, desfășurat pe trei foste situri industriale din Los Angeles, costă doar "200.000 de dolari". Și primele rezultate sunt promițătoare.
"Aspiratoare" și "descompunători"
"În trei luni, am redus cu 50% substanțele petrochimice și, în șase luni, ne-am apropiat (de acest prag) pentru anumite metale", relatează ea.
Cercetătoarea și-a ales cu grijă armele împotriva poluării.
Pe de o parte, ciupercile de pleurotus, deoarece sunt ciuperci "descompunătoare": partea lor de sub pământ, numită "miceliu", se hrănește atât cu resturi de copaci uscați, cât și cu hidrocarburi, cum ar fi motorina.
"În esență, e același lucru de fapt", explică tânăra de 30 de ani. "O mare parte din combustibilii fosili sunt doar material mort care a fost comprimat pe perioade lungi de timp".
Pe de altă parte, mai multe plante locale din California acționează ca "aspiratoare" pentru metale grele - care pot fi apoi reutilizate. Pentru a supraviețui în solul ostil, ele primesc ajutor de la ciupercile micorizante, aliați naturali ai pădurii, care le furnizează apă și nutrienți.
În acest cartier, în care majoritatea locuitorilor sunt latino-americani, doamna Stevenson speră să aducă nivelul de poluanți sub pragurile de sănătate stabilite de autoritățile americane. Pentru că traiul în apropierea fostelor situri industriale contaminate "reduce literalmente speranța de viață".
Din punct de vedere istoric, poluatorii plătesc rareori... Odată ce companiile au plecat, curățarea revine de cele mai multe ori autorităților locale, care au nevoie de ani de zile pentru a găsi finanțarea necesară.
În Statele Unite, unde Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a stabilit aproape 1.900 de situri cu probleme, numărul proiectelor de curățare realizate în fiecare an poate fi numărat pe degete, potrivit cercetătoarei.
Ea speră că oferirea unei metode "mai puțin costisitoare" ar permite " depoluarea mai multor situri mai rapid".
Prejudecăți împotriva ciupercilor
Curățarea apelor uzate, depoluarea solului contaminat de cenușă toxică provenită din incendii de pădure, un lucru obișnuit în California... "Bioremedierea" poate fi aplicată în multe domenii, crede ea.
Atunci de ce este această tehnică încă atât de puțin dezvoltată?
"Bioremedierea este încă considerată riscantă", explică Bill Mohn, profesor de microbiologie la Universitatea British Columbia din Canada. Spre deosebire de excavarea solului, "este dificil de garantat în mod sistematic că vom ajunge sub nivelurile de poluare stabilite".
Această incertitudine este agravată de lipsa de finanțare pentru cercetare într-un domeniu care nu are niciun produs concret de vândut, adaugă el.
Potrivit dnei Stevenson, prejudecățile împotriva ciupercilor, care au reputația de a fi nesănătoase, sunt, de asemenea, greu de înlăturat.
"Oamenii mă întreabă mereu dacă, introducând o ciupercă pentru a curăța un loc, aceasta nu va prelua controlul, nu va infecta casa și nu se va răspândi peste tot", spune ea.
De aici și importanța de a efectua acest tip de studiu în condiții reale, nu doar în laborator, pentru a testa viabilitatea acestei abordări naturale.
"Odată ce vom avea mai multe teste ale acestor metode pe teren, oamenii se vor simți mai încrezători", spune cercetătoarea.
Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de france24.com