Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon refuză să declare zi de doliu național: ”Regele Mihai este monarh al altui stat”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon refuză să declare 16 decembrie zi de doliu național în memoria Regelui Mihai I al României. Răspunsul lui Dodon vine după ce speakerul Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu i-a adresat un demers șefului statului prin care a solicitat să decreteze sâmbătă, când va fi înmormântat fostul monarh, zi de doliu național în R.Moldova.

Președintele Igor Dodon nu consideră că e cazul ca Republica Moldova să declare zi de doliu ca urmare a decesului unui conducător sau monarh al altui stat. Cu tot respectul pentru țara vecină și poporul român, transmitem încă o dată condoleanțele noastre în legătură cu decesul Regelui Mihai I”. Acest mesaj a fost postat, joi seara, pe pagina de Facebook a Carmenei Sterpu, șefa serviciului de presă a Președinției de la Chișinău.

Refuzul vine după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu declara că ar fi bine să avem o zi de doliu național în memoria Mejestății Sale, Regele Mihai, ”ținând cont de istoria care ne leagă pe noi de familia regală”.” Voi propune domnului președinte, Igor Dodon, să semneze un decret prin care să declare ziua de sâmbătă, 16 decembrie, zi de doliu național în contextul ceremoniei de înmormântare a Regelui Mihai al României. Ar fi bine să respectăm memoria Majestății sale și să continuăm excact așa cum făcea domnul Timofti. Sper că domnul președinte va accepta”, declara joi, Andrian Candu.

Între timp, mai mulți oficiali moldoveni, membrii corpului diplomatic acreditat la Chișinău,dar și cetățeni simpli depun flori la Ambasada României de la Chișinău în memoria Regelui Mihai și continuă să lase mesaje într-o Carte de Condoleanțe, deschisă la misiunea diplomatică. Cei care doresc să transmită mesaje de condoleanțe Familiei Regale, sunt așteptați la sediul Ambasadei României din Strada București 66/1, vineri și sâmbătă, în intervalele orare 10.00 – 12.00 și 14.00 - 16.00.

Guvernul României a decis declararea zilelor de 14, 15 și 16 decembrie 2017 zile de doliu național pe întreg teritoriul României.

1738