Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul R.Moldova la Moscova, chemat la Chișinău pentru o perioadă nedeterminată

25530511_10214828612847175_1828236638_o.jpg

Andrei Neguță, ambasadorul R.Moldova la Moscova
Andrei Neguță, ambasadorul R.Moldova la Moscova
Sursa imaginii: 
anticoruptie.md

Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Neguță a fost chemat pentru consultări pentru o perioadă nedeterminată. Potrivit autorităților de la Chișinău, decizia a fost luată „în urma cazurilor de indimidare a oficialilor moldoveni de către autoritățile Federației Ruse”.

Într-un comunicat de presă al Externelor de la Chișinău, emis în seara zilei de luni, se arată că instituția a decis chemarea diplomatului moldovean, după ce “cazurile de hărțuire și intimidare a politicienilor moldoveni de către autoritățile moscovite s-au intensificat în ultima perioadă, iar reacțiile oficialilor ruși la demersurile repetate ale autorităţilor moldovene pe marginea acestor cazuri, lipsesc”.

În cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldovene și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău. 

Recent, Partidul Democrat din R.Moldova și-a exprimat ”dezaprobarea față de acțiunile provocatoare de hărțuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului.Liderul PD, Vlad Plahotniuc, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, s-a plâns că țara sa este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse. Reacția lui Plahotniuc a venit după ce presa rusă a anunțat că așa numita Comisie de Investigaţii de la Moscova a intentat un dosar penal pe numele liderului democraților de la Chișinău, fiind dat și în urmărire internațională.
PDM a cerut Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun ”pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni
”. Plahotniuc a menționat că Rusia duce o propagandă agresivă, impune măsuri economice defavorabile, dar și susține forţele politice pro-ruse din R.Moldova.

Președintele pro-rus, Igor Dodon s-a arătat indignat de decizia Externelor de la Chișinău privind chemarea diplomatului moldovean pentru o perioada nedeterminată. Într-o postare în limba rusă pe pagina sa de Facebook, Dodon califică acțiunile guvernării pro-europene ca fiind ”o noua provocare de a submina parteneriatul strategic dintre Rusia și R.Moldova”. Potrivit șefului statului, decizia Ministerului de Externe ar avea tangențe cu apropiata sa vizita din 26 decembrie, la Moscova. Dodon susține însă că nu renunță și va merge în Federația Rusă, indiferent de poziția actualei conduceri pro-europene de la Chișinău.