
Politică
Experți ai Comisiei de la Veneția au discutat la Chișinău modificările noului sistem electoral
comisie_1.jpg

Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind modificarea legislației electorale, ce urmează a fi aprobat la reuniunea din 16 -17 martie.
Experții Comisiei de la Veneția și oficiali moldoveni au discutat „aspecte procedurale de implementare a noului sistem electoral, inclusiv cele ce țin de delimitarea circumscripțiilor, respectarea egalității de gen, votul în diasporă, regiunea transnistreană și alte unități administrativ-teritoriale”.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care le-a vorbit oficialilor străini despre scrutinul parlamentar din acest an, a subliniat că ”actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”.
Și reprezentanții grupurilor parlamentare au discutat cu membrii Comisiei de la Veneția. Potrivit deputatului Eugen Carpov, Republica Moldova este interesată în realizarea recomandărilor Comisiei de la Veneția ”pentru a realiza, fără dificultate, noile prevederi legislative”.
Iar Vlad Batrîncea, deputatul Partidului Socialiștilor a afirmat că ”ne dorim ca alegătorii să poată vota nu doar partidul favorit, ci și candidatul care îi va reprezenta în Parlament. Regret că celelalte partide parlamentare de opoziție nu au dorit să se implice în activitățile de constituire a circumscripțiilor”, a spus deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea.
Totodată, liderul grupului parlamentar al democraților, Marian Lupu și-a exprimat regretul ”față de interesul scăzut al partidelor politice din Parlament, care au refuzat să se implice în elaborarea aspectului procedural al implementării legislației”. Potrivit lui Lupu, prin introducerea sistemului electoral mixt se creează condiții egale de participare a cetățenilor Republicii Moldova la alegeri.
Experții Comisiei de la Veneția au avut întrevederi și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Comisiei Electorale Centrale, membrii Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor, partidele extraparlamentare și societatea civilă.
Noile prevederi ale Codului Electoral stipulează că, la alegerile parlamentare din toamna acestui an, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 pe circumscripții teritoriale. Modificările prevăd formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern.
Amintim, la 20 iulie 2017, deputații socialiști, democrați, dar și grupul Leancă au votat, în lectură finală, proiectul de lege privind votul mixt. Totul s-a întâmplat pe fondul protestelor stradale, oamenii fiind nemulțumiți de modificările Codului Electoral, promovate de democrații lui Vlad Plahotniuc și socialiștii lui Igor Dodon. Potrivit protestatarilor,”adoptarea votului mixt este un pericol pentru democrația moldovenească”.
Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu spunea într-un interviu la RFI că sistemul de electoral mixt îl avantajează pe președintele Igor Dodon, un cunoscut românofob și că votul din Parlamentul de la Chișinău deschide calea instaurării în Republica Moldova a unui regim autoritar.”Acest sistem electoral îi avantajează pe Igor Dodon și pe Partidul Socialiștilor și îi ajută să câștige nu doar o majoritate simplă în Parlament, ci și o majoritate constituțională”, a conchis Maia Sandu.