Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon convoacă de urgență Consiliul Suprem de Securitate după ce mai multe localități au semnat declarații de unire cu România

dodon_nu-unire.jpg

Igor Dodon
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon convoacă de urgență Consiliul Suprem de Securitate după ce șapte localități din centrul și nordul țării au semnat declarații simbolice de unire cu România. Ba mai mult, Dodon cere pedepsirea celor care și-au pus semnătură pe aceste documente, iar Parlamentului și Guvernului solicită să ia atitudine. 

Potrivit șefului statului, Igor Dodon, pe parcursul lunii ianuarie, reprezentanții mai multor localități din Republica Moldova,”au întreprins acțiuni cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional. Este vorba despre așa-numitele declarații semnate de aleșii locali ai acestor localități care au la bază intenții de lichidare a statului Republica Moldova și unirea cu statul vecin – România”.

În opinia lui Dodon, ”aceste acțiuni au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional”.

Condamn în cel mai categoric mod acțiunile unor reprezentanți din localitățile Republicii Moldova, dar și indiferența, neglijența sau poate rea-intenția a unor astfel de instituții, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări. În temeiul art.77 al Constituției Republicii Moldova solicit rapoarte de la instituțiile abilitate și dispun convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia urmează să luăm atitudine cu privire la acțiunile îndreptate împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, susține președintele prorus al R.Moldova.