Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon:”Unirea cu România înseamnă război civil”

Hora unirii

Președintele prorus al R.Moldova, Igor Dodon susține că unirea cu România, pentru care militează o parte din cetățenii țării, înseamnă război civil. Ba mai mult, șeful statului susține că va folosi toate căile legale pentru a nu permite lichidarea statalității Republicii Moldova.

Declarații în acest sens au fost făcute de Dodon în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova.

Unirea înseamnă război civil. Și eu nu mă tem de aceste lucruri. Noi, cetățenii Republicii Moldova, stataliștii, nu o să permitem cumva. O să folosim toate căile legale, iar dacă o să vă băgați ilegal, nu o să permitem lichidarea statalității Republicii Moldova”, declară președintele prorus, Igor Dodon.

Dacă credeți că acesta e anul 1918, când stăteați cu mitralierile și ați impus Sfatul Țării să voteze, nu va merge, e altă situație, e altă conjunctură politică”, a mai spus Dodon.

Admit că unele forţe, conştiente de faptul că vor rata alegerile, exploatează cu bună ştiinţă acest scenariu, dorind să destabilizeze situaţia, dar nu vor avea succes în intenţiile lor”, a mai adaugat șeful statului.

Declarațiile lui Dodon vin la scurt timp după ce nouă localități din centrul, nordul și sudul țării au semnat declarații simbolice de unire cu România. Șeful statului ”a condamnat în cel mai categoric mod acțiunile celor care pledează pentru unire, acțiuni cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional”. 

Activist:”Reunirea este inevitabilă și de ce îi este atât de frică lui Dodon, nu va scăpa”

Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco spune la RFI că Igor Dodon este de fapt în agonie și ”continuă să practice sportul său preferat care a devenit călcatul pe greblă”. ”Dacă e să intrăm în esența ultimelor declarații ale actualului președinte al R.Moldova, putem constata că de fapt el ne vorbește despre integritatea teritorială, dar depune flori la monumentul celor care au luptat împotriva polițiștilor și voluntarilor moldoveni în 1992. O face alături de așa-zisul președinte din regiunea ocupată din stânga Nistrului. El ne îndeamna să votăm la referendum ilegal din UTA Găgăuzia pentru independența regiunii și a participat la evenimentele dedicate “Zilei Republicii Găgăuzia”.

În opinia activistului civic, ”Dodon face mereu trimitere la Independența Republicii Moldova, dar uită că acest act de constituire a statului vorbește expres despre unitatea românească a celor două maluri ale Prutului și condamnă Pactul Ribbentrop - Molotov. Dodon spune că va scoate tancurile împotriva unirii ca și comandant al forțelor armate. Țin să-i amintesc că armata moldovenească nu are niciun tanc în dotare. Înseamnă asta ore că a vorbit despre tancurile Federației Ruse oare?! Președintele R.Moldova ne sperie cu Referendum și război civil, dar știm cu toții cum le iese socialiștilor cu referendumurile”.

În plus, șeful statului condamnă declarațiile primăriilor de Unire cu România, iar noi vrem să-i amintim că, inclusiv consilieri socialiști au semnat declarațiile și îi mai zicem că vor fi încă foarte multe localități care le vor urma exemplul în perioada imediat următoare. Reunirea este inevitabilă și de ce îi este atât de frică, nu va scapă”, a conchis la RFI, Ion Leașcenco , președintele Blocului Unității Naționale.