Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă la Chișinău: ”Nimeni nu trebuie să interfereze în justiție, nici politicul, nici altcineva”

28547349_10215456880353470_392122551_o.jpg

Viorica Dăncilă și Pavel Filip la conferința de presă de la Chișinău
Viorica Dăncilă și Pavel Filip la conferința de presă

”Ministrul Tudorel Toader este un ministru foarte bun, membru al Comisiei de la Veneția în care eu am foarte mare încredere. Nimeni nu trebuie să interfereze în justiție, nici politicul, nici altcineva”. Astfel a răspuns premierul României, Viorica Dăncilă, întrebată de RFI despre procedura de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, declanșată de ministrul Justiției.

Justiția trebuie să fie independentă și să-și facă datoria. Domnul ministru a venit cu un raport de evaluare din punctul dumnealui de vedere, un raport argumentat, acesta trebuie să-și urmeze cursul, iar cei care vor hotărâ vor trebui să fie tot din justiție. Bineînțeles, răspunsul final va fi la președintele Iohannis”, a declarat Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită la Chișinău.

”Obiectivul strategic îl reprezintă integrarea europeană a Republicii Moldova”

În alt context, șeful Executivului de la București a dat asigurări că România va continua să investească în modernizarea Republicii Moldova, bunăstarea cetățenilor și parcursul său european.„Dezvoltarea  relațiilor noastre constituie o prioritate de prim rang a Guvernului României, iar obiectivul strategic îl reprezintă integrarea europeană a Republicii Moldova”, a accentuat Viorica Dăncilă.

La o întrevedere bilaterală, premierul României și cel al R.Moldova au făcut o trecere în revistă a proiectelor în derulare și au identificat inițiative pentru avansarea colaborării bilaterale și a agendei europene. Dialogul a vizat, de asemenea, proiectele de construcţie a podurilor, vitale pentru economia ţării şi pentru cetăţeni. În acest sens, Pavel Filip a apreciat includerea construcției podului de la Ungheni într-un proiect național al României de construcție a autostrăzii Târgul-Neamț – Iași – Ungheni.

Transgaz, desemnată câștigătoarea concursului de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz care va gestiona gazoductul Ungheni-Chișinău

Prim-ministrul moldovean, Pavel Filip a anunaț la conferința de presă, susținută împreună cuViorica Dăncilă că reprezentanța companiei românești Transgaz a fost desemnată câștigătoarea concursului de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz care va gestiona gazoductul Ungheni-Chișinău. Costrucția acestuia va dura doi ani. În opnia lui Filip, investiția românească reprezintă un pas important pentru întărirea securității energetice a Republicii Moldova.

Avem un portofoliu consistent de proiecte în derulare, care au un fir comun – racordarea ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, implicit la România sub raport energetic, al infrastructurii, al instituțiilor dar și al valorilor”, a ținut să precizeze, Viorica Dăncilă. 

Rămânem consecvenți principiului nostru – investițiile României, fie că vorbim de educație, sănătate, cultură, energie, agricultură, bănci, sunt destinate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, pentru că în centrul tuturor politicilor trebuie să se afle cetățeanul”, a mai afirmat premierul României.

Cei doi premieri au convenit ca în prima jumătate a acestui an să fie organizată ședința comună a Guvernelor României și R.Moldova. Urmează să fie abordate subiecte legate de proiectele ce ar urma să fie finanțare de autoritățile române din contul unui credit nerambursabil.

În dupa-amiaza zilei de marți, Viorica Dăncilă și Pavel Filip participă la ceremonia de inaugurare a Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova. De asemenea, cei doi oficiali merg la o întrevedere cu reprezentanții Euroregiunii Siret-Prut.

Astăzi, premierul României urma să viziteze și grădinița din satul Bardar, Ialoveni, renovată din fonduri românești. Evenimentul a fost însă anulat întrucât angajații protestează, fiind nemulțumiți de salariile mici pe care le iau. Pavel Filip a avut grijă să vină cu explicații la conferința de presă comună. „Nu cred că doamna prim-ministru știe care este situația într-o grădiniță de la Bardar. Programul a fost elaborat de către noi. Nivelul de salarizare nu este numai problema grădiniței de la Bardar”, a menționat Filip.

Dăncilă: ”În anul centenarului și în cel premergător preluării președinției Consiliului UE, trebuie să avem mai multe proiecte comune”

La o întrevedere cu președintele Parlamentului R.Moldova, șeful Guvernului de la București a menționat că ”România va continua să sprijine Republica Moldova pe calea integrării europene, prin susținerea mai multor proiecte comune. ”În anul centenarului și în cel premergător preluării președinției Consiliului UE trebuie să avem mai multe proiecte comune. România a fost și va fi ambasadorul Republicii Moldova la nivel european”, a subliniat prim-ministrul României.

Viorica Dăncilă a propus ca prima ședință comună de Guverne, planificată pentru primul semestru al anului curent să fie completată cu o ședință comună între Parlamentele Republicii  Moldova și României.

Președintele Parlamentului: ”Cu România alături, drumul R.Moldova spre UE este mai ușor de parcurs”

Cu România alături, drumul Republicii Moldova spre UE este mai ușor de parcurs. Dincolo de dispute politice, Republica Moldova și România vor desfășura împreună proiecte frumoase”, a declarat, la rândul său, președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu prim-ministrul României Viorica Dăncilă.

Speakerul moldovean a menționat că Parlamentul R.Moldova va oferi sprijin în continuare pentru realizarea proiectelor moldo-române, aflate în curs de desfășurare. Este vorba de proiectul de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană și asigurarea securității energetice a R.Moldova, proiectul SMURD, susținerea investițiilor românești, inclusiv în domeniul financiar.

Orice opinie blândă din partea Bucureștiului ar putea fi folosită pentru a diminua mesajul critic al UE”

Comentatorul politic, Dionis Cenușă spune la RFI că, de fapt, Partidul Democrat va încerca să exploateze vizita Vioricăi Dăncilă pentru a primi aprobare pozitivă a reformelor implementate. ”Orice opinie blândă din partea Bucureștiului ar putea fi folosită pentru a diminua mesajul critic al UE, transmis recent. Mai mult ca atât, Chișinăul contează pe lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, capitalul public, privat românesc și chiar european, fiind semnificativ. Proiectele de infrastructură de aceasta anvergură pot sensibiliza publicul, aflat la o distanță de aproape jumătate de an de campania electorală pentru parlamentarele din toamnă”, este de părere expertul moldovean.

La scurt timp după vizita premierului României, la Chișinău, la 6 martie va veni primarul general al municipiului București, Gabriela Firea.

România rămâne principalul partener comercial al R.Moldova, anul trecut volumul comerțului bilateral depășind 1,3 miliarde de dolari. Totodată, cele mai multe întreprinderi străine care activează în Republica Moldova au capital românesc. Prim-ministrul Pavel Filip a salutat venirea pe piața Republicii Moldova a Băncii Transilvania.