Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon se va plânge la ONU și CE: Acțiunile României reprezintă riscuri pentru statalitatea R.Moldova

igor_dodon_2.jpg

Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon a anunțat, miercuri, după ședința Consiliului Suprem de Securitate că se va adresa Organizației Națiunilor Unite și Consiliului Europei, fiind indignat de acțiunile României pe teritoriul R.Moldova.

Potrivit lui Dodon, acestea ar reprezenta ”riscuri pentru statalitatea R.Moldova”. Șeful statului face afirmațiile în contextul în care 101 de localități au semnat declarații de unire cu România.

Majoritatea celor prezenți la ședința Consiliului Suprem de Securitate au condamnat vehement acțiunile antistatale și anticonstituționale ale unor organizații, formațiuni politice, aleși locali, care au întreprins acțiuni menite să submineze statalitatea țării noastre și care cheamă la lichidarea statului Republica Moldova. Acest lucru este absolut inadmisibil. În timpul cel mai apropiat mă voi adresa cu o scrisoare către ONU și Consiliul Europei, organizații în care Republica Moldova și România sunt state membre. Atunci cînd un stat vecin, la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de Parlamentul din România, întreprind unele acțiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea Republicii Moldova, eu vreau să aflu care este poziția partenerilor noștri externi”, a declarat președintele moldovean.

În opinia lui Dodon, semnatarii declarațiilor de unire cu România trebuie trași la răspundere, întrucât atentează la ”statalitatea R.Moldova”. În acest context, șeful statului propune modificarea legislației penale. ”Membrii Consiliului Suprem de Securitate au recomandat modificarea legislației penale în așa fel încât expres să fie prevăzută răspunderea penală pentru orice fel de acțiuni care vin în contradicție cu prevederile Constituției și atentează la suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Dodon îngrijorat de eventuale acțiuni de destabilizare, puse la cale de unioniști

Totodată, șeful statului a vorbit și despre eventuale acțiuni de destabilizare, legate de Marșul Centenar de la Chișinău și în spatele cărora ar sta unioniștii. ”Consiliul Suprem de Securitate este profund îngrijorat de posibile acțiuni de destabilizare care ar putea să aibă loc în perioada 24-27 martie și a transmis un mesaj instituțiilor competente să se autosesizeze pentru că din informațiile prezentate cei care se acoperă cu mesaje unioniste “patriotice”, vor să vină la Chișinău să destabilizeze situația”, subliniază șeful statului.

Activist unionist: ”Atacurile mișelești, lansate de Dodon la adresa României, un adevărat act de fariseism politic și trădare națională”

Ion Leașcenco, președintele Blocului Unitatii NationaleSolicitat de RFI, președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco spune că declarațiile anti-unioniste ale lui Dodon sunt extrem de grave.”Chiar dacă atribuțiile constituționale ale președintelui sunt neesențiale, acuzațiile precum că primarii și consilierii semnatari ai declarațiilor de unire cu România vor fi trași la răspundere, sunt un atac flagrant asupra dreptului la libera exprimare, autonomiei autorităților locale, dreptului suveran al poporului și imixtiune în justiție”.

Organele de drept ar trebui să se autosesizeze și să ia act de aceste amenințări, pe care noi le catalogăm drept intimidări și atac asupra celor care au o altă viziune pentru viitorul Republicii Moldova. Atacurile mișelești la adresa României, cea care a acordat sprijin necondiționat, frățesc, de fiecare dată Republicii Moldova, sunt un adevărat act de fariseism politic și trădare națională”.

”Aleșii locali sunt intimidați pentru a nu semna declarațiile de unire cu România”

Referindu-se la declarațiile simbolice de unire, Ion Leașcenco precizează că deși mulți aleși locali sunt intimidați și persecutați, numărul comunelor care vor semna declarațiile de unire, va crește în următoarea perioadă. ”Declarațiile de unire sunt o dovadă că oamenii au hotărât să își ia soarta în propriile mâini, dovadă că oamenii s-au săturat de toate fărădelegile și nedreptățile, dovadă că frații vor să trăiască într-o țară întreagă. Aceste declarații pe care de multe ori le numim simbolice sunt într-adevăr pline de simbolism,dar și de conținut, de hotărâre, documente care cer parlamentarilor de la Chișinău să ia act de deciziile consiliilor locale și să voteze în Parlament unirea Republicii Moldova cu România”.

Primarii și consilierii care semnează aceste declarații sunt eroii zilelor noastre.Ei nu au frică, unii dintrei ei sunt gata să piardă funcția, să fie persecutați. Există multe presiuni, aleșii locali sunt intimidați inclusiv de poliție, cum a fost cazul satului Tigheci din raionul Leova, sunt chemați la raion să dea explicații, dar chiar și în aceste condiții continuă să semneze pentru că vor o șansă la viitor, pentru că vor să revină acasă”.

Declarațiile de unire sunt un apel, un strigăt al moldovenilor, pe modelul celor din 1918, când zmstvele Bălți, Soroca și Orhei, cum se numeau pe atunci consiliile județene, au adoptat declarații similare cerând Sfatului Țării de la Chișinău să voteze Actul de Unire al Basarabiei cu România în legislativul Republicii Democratice Moldovenești.  Pentru că vorba academicianului Mihai Cimpoi, unirea nu o va face statul, unirea o va face satul”, conchide Ion Leașcenco.

100 pentru Unire

Lista celor 101 de localități care au adoptat declarații de unire cu România:

1. Parcova (Edineț)
2. Ulmu (Ialoveni)
3. Bardar (Ialoveni)
4. Ruseștii Noi (Ialoveni)
5. Puhoi (Ialoveni)
6. Văsieni (Ialoveni)
7. Feștelița (Ștefan Vodă)
8. Opaci (Căușeni)
9. Gotești (Cantemir)
10. Săseni (Călărași)
11. Nișcani (Călărași)
12. Sărătenii Vechi (Telenești)
13. Grătiești (Municipiul Chișinău)
14. Boghiceni (Hîncești)
15. Codreanca (Strășeni)
16. Floreni (Anenii Noi)
17. Târșiței (Telenești)
18. Măgurele (Ungheni)
19. Răzeni (Ialoveni)
20. Cucoara (Cahul)
21. Băcioi (Chișinău)
22. Meleșeni (Călărași)
23. Ordășei (Telenești)
24. Visoca (Soroca)
25. Bădiceni (Soroca)
26. Drăsliceni (Criuleni)
27. Ghiduleni (Rezina)
28. Capaclia (Cantemir)
29. Ursoaia (Căușeni)
30. Or. Cimișlia
31. Vatici (Orhei)
32. Ciorești (Nisporeni)
33. Horești (Ialoveni)
34. Chetrosu (Drochia)
35. Cenac (Cimișlia)
36. Scoreni (Strășeni)
37. Mereni (Anenii Noi)
38. Mălăești (Orhei)
39. Tătărești (Strășeni)
40. Negrești (Strășeni)
41. Coșeni (Ungheni)
42. Călimănești (Nisporeni)
43. Miclești (Criuleni)
44. Gura Galbenei (Cimișlia)
45. Colonița (mun. Chișinău)
46. Or. Călărași
47. Slobozia Mare (Cahul)
48. Copăceni (Sângerei)
49. Cruzești (mun. Chișinău)
50. Ciuciuleni (Hâncești)
51. Tănătari (Căușeni)
52. Păulești (Călărași)
53. Sinești (Ungheni)
54. Peticeni (Călărași)
55. Lozova (Strășeni)
56. Recea (Strășeni)
57. Carahasani (Ștefan Vodă)
58. Ciocîlteni (Orhei)
59. Copceac (Ștefan Vodă)
60. Țânțăreni (Telenești)
61. Cucuruzeni (Orhei)
62. Mitoc (Orhei)
63. Brânzenii Noi (Telenești)
64. Secăreni (Hâncești)
65. Horodiște (Călărași)
66. Buda (Călărași)
67. Chircăiești (Căușeni)
68. Sireți (Strășeni)
69. Bolohan (Orhei)
70. Cuhnești (Glodeni)
71. Sîrma (Leova)
72. Vărzărești (Nisporeni)
73. Ișcalău (Fălești)
74. Marinici (Nisporeni)
75. Aluniș (Rîșcani)
76. Javgur (Cimișlia)
77. Pitușca (Călărași)
78. Văleni (Cahul)
79. Brînza (Cahul)
80. Colibași (Cahul)
81. Hirișeni (Telenești)
82. Vălcineț (Călărași)
83. Sipoteni (Călărași)
84. Scorțeni (Telenești)
85. Tigheci (Leova)
86. Domulgeni, (Florești)
87. Măgdăcești, (Criuleni)
88. Dereneu, (Călărași)
89. Morozeni, (Orhei)
90. Hârcești, (Ungheni)
91. Tocuz, (Căușeni)
92. Săiți, (Căușeni)
93. Palanca, (Ștefan Vodă)
94. Mașcăuți, (Criuleni)
95. Popeasca, (Ștefan Vodă)
96. Biești, (Orhei)
97. Bravicea, (Călărași)
98. Sărata Galbenă, (Hâncești)
99. Stolniceni, (Hâncești)
100. Carabetovca, (Basarabeasca)

Raioane:
1. Raionul Strășeni
2. Raionul Telenești
3. Raionul Călărași

100 pentru Unire

100 pentru Unire