Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova: La Chișinău și Bălți vor fi organizate alegeri noi pe 20 mai

alegeri.jpg

La Cluj, Barna pe locul 2, Dăncilă pe 5
La Cluj, Barna pe locul 2, Dăncilă pe 5
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova a decis, luni, ca în municipiile Chișinău și Bălți să fie organizate alegeri locale noi, la 20 mai. Asta după ce, primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar de corupție, și-a anunțat demisia, acum o lună. Ceva mai devreme, și primarul de Bălți, Renato Usatîi a declarat că renunță la funcție, acuzând actuala guvernare de presiuni. 

Membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat, luni, că au luat act de demisia primarului suspendat, Dorin Chirtoacă și a edilului de Bălți, Renato Usatîi și au decis ca alegeri noi să aibă loc, la 20 mai, atât în cele două municipii, cât și în alte cinci localități din R.Moldova. 

Potrivit art. 150 alin. (1) din Codul Electoral, ”alegeri locale noi au loc dacă primarul a demisionat, iar în conformitate cu alin. (3) al aceluiași articol, data alegerilor noi se stabileşte de către CEC în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării circumstanțelor sus-menționate, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna”.

Până în prezent, doar liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău. Recent, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a declarat că formațiunea sa nu va avea un candidat pentru alegerile locale. Toată susținerea PD va fi pentru un candidat pro-european al forțelor de dreapta, promit democrații.

În prezent, Chișinăul este condus de primarul interimar, Silvia Radu. Unii experți spun că ar fi susținută de Partidul Democrat. Liberalul Dorin Chirtoacă este cercetat în dosarul parcărilor cu plată, fiind suspectat de trafic de influență și corupere pasivă. Chirtoacă pledează nevinovat și spune că ar fi vorba de un dosar la comandă.

Amintim că, în noiembrie, la Chișinău, a avut loc referendumul pentru demiterea primarului general, Dorin Chirtoacă, inițiat de Partidul Socialiștilor. Plebiscitul a eșuat însă. Doar 17,5 la sută dintre cetățeni, sau 111.00 de alegători au ieșit la vot, în condițiile în care pentru a fi validat, la plebiscit trebuiau să se prezinte cel puțin 33 la sută dintre chișinăuieni din capitală.

"În ceea ce privește scrutinul de la Bălți, Renato Usatîi promite că va fi un candidat din partea Partidului Nostru.” Va fi un om care știe cum funcționează lucrurile. E vorba de Nicolai Grigorișen, actualul primar interimar al municipiului Bălți. Noi trebuie să continuăm ceea ce am început. Am cheltuit în Bălți peste 20 milioane de lei”, a declaran anterior Usatîi.

În vara anului 2016, Usatîi a plecat la Moscova. De atunci nu a mai revenit în R.Moldova. Pe numele politicianului moldovean a fost deschis un dosar penal, la Chișinău, fiind acuzat de organizarea tentativei de omor a bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Liderul Partidului Nostru se declară nevinovat, calificând acest dosar unul politic, la comanda lui Vlad Plahotniuc.