Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oazu Nantoi, la RFI: “Vizita lui Frattini nu schimbă nimic în acest blocaj intenționat de soluționare a problemei transnistrene”

oazu_nantoi.jpg

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
Sursa imaginii: 
Valeria Viţu | RFI România

"Responsabilitatea politică pentru nesoluționarea conflictului transnistrean o poartă totalmente conducerile R.Moldova. Vizita lui Frattini nu schimbă nimic în această situație de blocaj intenționat de soluționare a problemei transnistrene”, o spune întru-un interviu la RFI, expertul Oazu Nantoi în contextul vizitei în R.Moldova a Reprezentantului Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Franco Frattini.

Autoritățile moldovene au acceptat schema eronată de percepere a conflictului, impusă de Federația Rusă precum că ar fi vorba de un conflict intern, între populația de pe malul stâng și malul drept al Nistrului și noi avem nevoie de mediatori, în persoana Rusiei care de facto și de jure este agresor, Ucrainei și misiunii OSCE”. ”Este un specatcol cinic care se desfășoară, profitând că societatea moldovenească nu înțelege gravitatea situației și problema conflictului este la pereferia pereferiilor opiniei publice”, susține Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chișinău,

Vreau să subliniez că unele mișcări în direcții pozitive s-au realizat în afara așa-zisului format pentalateral, care nici nu este format de negocieri, ci este consfătuire permanentă pe chestiuni politice, în cadrul reglementării conflictului transnistrean. Acest format a fost instituționalizat în 2002. Au trecut 16 ani de zile și nimic nu s-a rezolvat pentru reîntregirea R.Moldova”, continuă comentatorul moldovean.  

Rezolvarea conflictului nu se face prin semnarea unui document în prezența jurnaliștilor”

Problema transnistreană ar putea fi soluționată dacă va exista o conducere adecvată în R.Moldova, consideră Oazu Nantoi.” Rezolvarea conflictului nu se face prin semnarea unui document în prezența jurnaliștilor. Acest conflict poate fi soluționat, dar nu este, pentru că guvernările de la Chișinău sunt corupte, incompetente și probabil ghidate de Federația Rusă. Eu nu am nici un fel de speranță legată de soluționarea conflictului transnistrean. Această schemă de percepere a problemei este eronată, a fost impusă de Federația Rusă și acceptată de conducerile R.Moldova ca această problemă să nu fie soluționată. Dacă ar fi existat voință politică, conflictul era soluționat. Eu mă refer la demontarea pașnică a structurilor acestui regim și integrarea populației în societatea moldovenească.  Aici apare o altă problemă. Oamenii de pe malul drept pierd încrederea în proiectul statalității R.Moldova și evadează din această țară”, continuă expertul în problema transnistreană.

”Este un conflict artificial înghețat de persoane cointeresate”

În opinia lui Oazu Nantoi, nu vor fi înregistrate progrese în soluționarea problemei transnistrene, în timpul mandatului lui Franco Frattini. ”A venit Frattini, va pleca Frattini, noi tot proști rămânem. Nimic nu se va schimba. Vor fi câteva zile valuri pe sticlă. Frattini va pleca și totul va reveni la ceea ce a fost. Este un conflict artificial înghețat de persoanele cointeresate. Am în vedere persoanele corupte de la Chișinău, de la Kiev, cu implicarea celor de la Tiraspol, care au nevoie de a menține acest business și de a prosti lumea cu imitarea preocupării de soluținarea conflictului transnistrean”, consideră  expertul de la Chișinău.

Societatea civilă regretă activitatea netransparentă a Misiunii OSCE din Moldova

Trebuie spus că, Asociația Promo-LEX a venit un cu Apel către Reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini. Promo-LEX își reiterează regretul privind activitatea netransparentă a Misiunii OSCE din Moldova, ”care în ultimii 7 ani practic limitează comunicarea și exclude colaborarea cu organizațiile specializate din țară și ignoră în mod inexplicabil constatările, concluziile și recomandările experților societății civile din dreapta Nistrului”. ”Subliniem că aceste constatări, concluzii și recomandări sunt bazate exclusiv pe standarde internaționale în domeniul drepturilor omului promovate de OSCE, dar și hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești naționale și internaționale executorii, inclusiv pentru statele membre ale CoE și OSCE”, susțin reprezentanții Asociației Promo-Lex.

Misiunea OSCE este prezentă în R.Moldova din luna februarie 1993. S-a scurs multă apă chiar și în râul Bîc. Progresul este zero, regresul este evident. Marionetele de la Tiraspol, cu o mare obrăznicie care este determinată de impunitate, de faptul că ei nu au nici un motiv să ne respecte pe noi sau să se teamă de noi, declară că negocierile prin statutul politic nu pot avea loc, că ei au Constituția lor, referedumul din 2016 cu întrebările trimise de la Moscova. Acesta este un spectacol, cei de la OSCE își justifică salariile, menționând în CV precum că se ocupă de conflict, iar în culisele acestui spectacol, băieții șmecheri de pe ambele maluri ale Nistrului, cu participarea celor din Ucraina, cel puțin fac bani”.

O eventuală rundă de negocieri în formatul ”5+2”,  în Italia

Trebuie spus că, Franco Frattini se află astăzi la Tiraspol. În prima jumătate a zilei, oficialul a făcut declarații pentru presă, la Chișinău. O nouă rundă de negocieri în problema transnsitreană în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna mai, la Roma, Italia, a anunțat Frattini, după o o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic.

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE a specificat că o soluție în reglementarea conflictului transnistrean ar fi un statut special pentru regiunea transnistreană cu păstrarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, scrie moldpres.

Am discutat și despre implementarea celor opt priorități din Pachetul Berlin+, care reprezintă lista acțiunilor programate pentru acest an. Cred că putem să avansăm destul de repede în diferendul transnistrean și să livrăm rezultate pozitive și sper că cele opt priorități vor fi realizate cu succes până în luna mai, când ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. Am dori ca reuniunea să se desfășoare până la vacanța de vară. În realizarea tuturor subiectelor este necesară încrederea reciprocă, iar rezultatele trebuie să vină din partea conducerii celor două părți. Pentru hotărârea diferendului este necesar de soluționat subiectul privind scoaterea munițiilor și a trupelor străine din teritoriu și cred că putem avansa în acest sens”, a menționat oficialul, citat de moldpres.

”Dacă cineva vrea să realizeze marea unire cu România, nu are decât să implementeze prevederile Acordului de Asociere cu UE”

Și pentru că astăzi este 27 martie, când sunt marcați 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, l-am întrebat pe Oazu Nantoi cum comentează acțiunile unioniștilor din ultima perioadă din R.Moldova, în contextul în care suntem într-un an electoral.” Ideea unirii avea dreptul la existență atunci când exista uniunea sovietică. Îl țin minte pe regretatul Gheorghe Ghimpu care, pentru mine, îi reprezenta pe acei romantici care în condițiile regimului sovietic, visau la unirea cu România”. ”Or, eu acum îmi aduc aminte de frumoasa zi de 27 martie, 2016 când la Chișinău s-a convocat Sfatul Țării 2 și a fost adoptată foaia de parcurs, potrivit căreia la 27 martie 2018, vom avea a doua redacție a marii uniri. În realitatea, marea unire a fost înlocuită cu un miting, dar venirea lui Dodon la putere a devenit un fapt real și împlinit, în urma ședinței Sfatului Țării 2. De fapt, acum avem de a face cu o campanie electorală a lui Igor Dodon, a Partidului Socialiștilor. Oamenii care se lasă antrenați în adoptarea acestor declarații simbolice de unire, la toamnă vor avea rezultate concrete, sub forma consolidării electoralului lui Dodon și mânării lor la urnele de vot”.

Dacă cineva vrea să realizeze marea unire, nu are decât să implementeze prevederile Acordului de Asociere și peste 15-20 de ani, R.Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene. Asta este singura cale posibilă de reparare a trecutului nefast. Când mie mi se vorbește despre unire, fie în anul 89, sau în 2018, eu nu am răspunsul la întrebare – Cum să realizezi această unire și dacă unim cu România, ce unim? Piața Marii Adunări Naționale? Tiraspolul? Comratul? Bălțiul? Eu nu particip la acest spectacol. La noi totul s-a compromis și principii, și valori, și noțiunea de stat de drept. Acum ne-am apucat de compromiterea unirii. Agentura rusească ne aplaudă deoarece cu bani mici, se realizează campania electorală a lui Dodon”, a conchis Oazu Nantoi la RFI.