Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declarație privind aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană, semnată de deputați români și moldoveni

La Chișinău, deputați români și moldoveni au semnat, luni, o declarație comună prin care se angajează să extindă și să aprofundeze, la nivel parlamentar, Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a R.Moldova. Astfel, România și R.Moldova își propun să contribui la ”limitarea efectelor instabilității regionale prin folosirea diplomației parlamentare”.

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din România, Dorel-Gheorghe Căprar a declarat că lansarea unui dialog parlamentar intensificat va reprezenta o platformă de consultare reciprocă, ”unde sunt discutate subiectele pe agendă comună a obiectivelor și perspectivelor asupra relațiilor bilaterale”.

 ”Obiectivele pe care le urmărim prin semnarea acestei declarații sunt angajarea fermă în continuare a extinderii și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic. Continuarea sprijinului pentru stabilirea și sporirea rezilienței Republicii Moldova. Limitarea efectelor instabilității regionale prin folosirea instrumentelor diplomatice”, a declarat, la Chișinău, Dorel-Gheorghe Căprar.

La rândul său, Roman Boțan, președintele Comisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul R.Moldova a afirmat că astăzi cea mai mare amenințare pentru țara noastră este prezența ilegală a trupelor Federației Ruse care reprezintă nu doar o amenințare la securitatea națională, dar și a întregii regiuni.

Totodată, Boțan a menționat că a adresat comisiei de profil din Rada Ucrainei o invitație de a semna un acord trilateral cu comisiile din Parlamentele de la București și Chișinău. Invitația a și fost acceptată. ”Ne propunem să constituim o trilaterală ca problemele din această regiune să fie discutate la cel mai înalt nivel”.

În ceea ce privește aprofundarea și extinderea  Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R.Moldova, președintele Comisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul de la Chișinău a subliniat că autoritățile susțin ferm acest lucru. ”Considerăm că exemplul nostru poate fi urmat şi de alte comisii parlamentare, eforturile pe care le vom depune în vederea consolidării relaţiilor interparlamentare la nivelul comisiilor de profil vor contribui cu succes la fortificarea parteneriatului strategic dintre România și R.Moldova”, a mai spus Roman Boţan. 

Precizăm că, o delegație a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României se află luni și marți la Chișinău. Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu președintele Parlamentului de la Chișinău Andrian Candu. Deputații români vor participa, marți, la ceremonia de inaugurare a grădiniței din satul satul Gangura, raionul Ialoveni, instituție renovată din fonduri românești.

Amintim că, delegația Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului R.Moldova a efectuat o vizită în România la sfârșitul lunii octombrie 2017.