Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Majoritatea chișinăuenilor își doresc unirea R.Moldova cu România

chisinau.jpg

Marea Adunare Centenară de la Chişinău
Sursa imaginii: 
Valeria Vitu | RFI

55 la sută dintre locuitorii municipiului Chișinău își doresc unirea R.Moldova cu România, în timp ce 45 la sută sunt împotrivă. Cel puțin așa arată datele unui sondaj, prezentat miercuri la Chișinău de Centrul Social-Politic European. Consultarea publică privind Unirea R.Moldova cu România a avut loc în perioada 1-19 aprilie, marja de eroare fiind de ± 3%.

Aproape 80 de mii de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, au participat la sondajul realizat în capitala R.Moldova. Răspunsurile au fost colectate online, prin deplasarea operatorilor la domiciliu, dar și în corturile amenajate în sectoarele Capitalei.

Astfel, 62% dintre participanții la sondaj din sectorul Botanica au optat pentru unire, în sectorul Buiucani 55% au spus ”Da” unirii, în sectorul Centru - 53% dintre cetățeni își doresc unirea, sectorul Râșcani - 50%, sectorul Ciocana - 57%, iar în suburbiile municipiului Chișinău 61%  dintre cetățeni pledează pentru unirea R.Moldova cu România.

21 la sută dintre cei care au participat la sondaj au fost vorbitori de limbă rusă, 31 la sută dintre aceștia au optat pentru unire. Vorbitorii de română, în jur de 80 la sută, s-au pronunțat în proporție 62% pentru unirea cu România.

Rezultatele finale ale cercetării au arătat că respondenții din municipiul Chișinău sunt favorabili unirii cu România, 55% fiind răspunsuri de ”DA” pentru unirea cu România, iar răspunsurile de ”NU” au o proporție de 45 la sută. Acest studiu este o radiografie științifică, fără părtinire a societății privind acest subiect”, susțin autorii studiului.

Potrivit sociologului Andrei Dumbrăveanu, rezultatele studiului demonstrează că procentul celor care acceptă Unirea este în creștere. ”Aceste date de fapt ne vorbesc de o tendință care se conturează în municipiul Chișinău. Dacă comparăm cu alte sondaje sau cercetări, făcute prin metoda cantitativă, vedem că procentul celor care acceptă unirea crește. Sigur că, ne dorim ca în acest proces să avem o activitate mai mare. Populația trebuie mobilizată. Cine mobilizează populația, obține și rezultate”.

Totodată, Andrei Dumbrăveanu spune că mulți cetățeni din Chișinău, dar și din suburbii au refuzat să participe la sondajul privind unirea R.Moldova cu România. Iată care ar fi motivul.” În această perioadă au apărut pe rețelele de socializare imagini cu o persoană strangulată, pe pieptul căreia era scris unire. Noi înțelegem de ce se face asta. Să-i sperie pa oameni, să nu accepte ideea unirii. Dacă nu ești cu noi, ești dușmanul nostru. Probabil, d e asta s-au condus cei care au distribuit astfel de materiale”, consideră Dumbrăveanu.

La rândul său, directorul Centrului Social - Politic European, Gheorghe Costandachi dă asigurări că sondajul este reprezentativ, iar rezultatele acestuia sunt importante. ”Această cercetare a fost efectuată pe principii absolut echidistante, imparțiale, absolut independent. Este necesar ca cetățenii să afle adevărul, adevărul așa cum este el”, spune Costandachi.

Și dacă sondajul prezentat miercuri la Chișinău arată că majoritatea cetățenilor își doresc unirea, rezultatele Barometrului Opiniei Publice, cercetare realizată în toată țară de Institutul de Politici Publice, arată un alt tablou. Potrivit cercetării, lansate la sfârșitul anului 2017, în cadrul unui eventual referendum, 56 la sută dintre cetățeni ar vota împotriva unirii R.Moldova cu România și doar 22 la sută ar opta pentru.