Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iurie Leancă, la RFI:”Astăzi nu există vreun pericol pentru R.Moldova să fie anulat regimul liberalizat de vize cu UE”

”Astăzi nu există vreun pericol pentru R.Moldova să fie anulat regimul liberalizat de vize cu UE sau măcar suspendat”, declară într-un interviu la RFI, vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, la patru ani de la abolirea regimului de vize cu UE. Aproape 1,5 milioane de cetățeni moldoveni, deținători ai pașaportului biometric, au călătorit fără vize în statele Uniunii Europene, din 28 aprilie 2014 și până în prezent.

Ei se pot afla în statele Schengen pentru o perioadă de până la 90 de zile, pe parcursul a 6 luni, dar nu mai mult de 180 de zile pe an. Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a obținut regimul liberalizat de vize.  

”De patru ani cetățenii R.Moldova beneficiază de un drept care acum ni se pare absolut firesc, aproape inalienabil, de a călători în spațiul european, fără vize. Îmi aduc aminte cu emoții de ziua de 28 aprilie 2014 și zborul la Atena, și bucuria buneilor de a-și vedea pentru prima dată nepoții. De asemenea, tinerii studenți și liceeni care au mers la Atena ca să poată vedea leagănul democrației. Statistic, numărul celor care au plecat și au beneficiat de acest regim liberalizat de vize este aproape 1,5 mln cetățeni moldoveni. Sunt și dintre cei, puțini la număr, care nu țin cont de condițiile de intrare în spațiul european și sunt întorși din drum. Vorbim de aproape un procent.  Este de fapt unul dintre cei mai buni indicatori în acest sens, dacă ne raportăm la alte țări. Am dat dovadă, cel puțin în acest domeniu, de maturitate, de responsabilitate și vreau să zic că mă mândresc de felul în care cetățenii moldoveni au înțeles să-și onoreze obligațiunile”, susține Iurie Leancă.

”Ne-am apropiat de acest vis al nostru de a deveni parte componentă a tot ce înseamnă UE”

”Anularea vizelor a declanșat cumva un spirit nou de a merge nestingherit, de a vizita rude, prieteni, de a avea contacte de business. Eu sunt absolut convins că Zona de Liber Schimb, care a intrat în vigoare în toamna 2014, a avut de adus beneficii pentru producătorii din R.Moldova. A fost înregistrat un salt extrem de pozitiv pe piața Uniunii Europene și datorită faptului că acum întreprinzătorii nu mai așteaptă vize. Atunci când au nevoie merg la București, Berlin. Regimul liberalizat de vize a însemnat o decizie simbolică, a eliminat încă un impediment între noi și restul lumii civilizate. A motivat aceste schimburi, mult mai eficiente și comerciale”, continuă fostul premier moldovean. 

”Vreau și eu să ne simțim egali, printre egali. Este adevărat că regimul fără de vize încă nu înseamnă dreptul de a te putea angaja în câmpul muncii, așa cum ai face dacă ai pașaport european, fie că e românesc, bulgar sau german. Dar, oricum ne-am apropiat destul de mult de acest vis al nostru de a deveni parte componentă firească a tot ce înseamnă Uniune Europeană. Atunci când am fixat obiectivul, am demonstrat voință politică, am aplicat instrumentarul necesar, am convins europenii, prin instrumente de acasă. Vedeți, până la urmă visele se realizează”.

”Nicăieri și nimeni nu a zis că există un pericol real ca cetățenii moldoveni să se pomenească cu un regim liberalizat de vize suspendat”

Întrebat totuși dacă există pericole să fie anulat regimul liberalizat de vize, Iurie Leancă a menționat: ”În luna decembrie, a fost făcut public raportul Comisiei, responsabilă de țările care au beneficiat de regimul fără de vize - Balcanii Occidentali, Moldova, Georgia și Ucraina. Este adevărat că anumite elemente care încă îi îngrijorează pe europeni, au fost reflectate în raportul pe Moldova și în concluzii.  Dar, nicăieri și nimeni nu a zis că există un pericol real ca cetățenii din R.Moldova să se pomenească cu un regim liberalizat de vize suspendat. Recent am fost la Berlin. Am avut diverse discuții sau am pomenit în treacăt despre regimul fără vize. În cazul R.Moldova, Germania nu simte o problemă anumită și nu au niște îngrijorări pronunțate. Pe când în raport cu alte țări, au îngrijorări puternice și chiar există riscul de a suspenda regimul liberalizat de vize. Aceste riscuri nu există pentru R.Moldova, spun cu toată responsabilitatea. Nu există vreun pericol să fie anulat regimul liberalizat de vize cu UE”. 

”Noi nu avem altă alternativă decât să mergem spre Occident” 

Obiectivul integrării europene rămâne pe agenda autorităților de la Chișinău, dă asigurări, totodată, Iurie Leancă.”Oponenții integrării europene nu fac altceva decât să manipuleze cu anumite frustrări și cu anumite nostalgii. Dar nu au venit să prezinte o viziune. Dacă nu spre UE, cu România și prin România, care este altă soluție? Unde ar trebui să mergem, spre Uniunea Eurasiatică? Uitați-vă de unde vin banii, sprijinul, condiții benefice  R.Moldova – să luptăm cu corupția, să reformăm justiția, să facem instituții funcționale, să dezvoltăm și să creăm premise pentru întreprinderile mici și mijlocii.  Noi nu avem altă alternativă decât să mergem spre Occident. Cu Estul nu putem fi pentru că nu există nici o premisă și atunci unica soluție să fim cu Vestul. Asta înseamnă reforme acasă pe potriva instituțiilor care există în Occident”. 
”Trebuie să schimbăm atmosfera per ansamblu în țară, țara să aibă perspectiva de aderare la Uniunea Europeană și sunt convins că lucrurile treptat se vor îmbunătăți”
, continuă viceprim-ministrul pentru integrare europeană. 

”Avem restanțe legate de Acordul de Asociere care trebuie recuperate”

Referindu-se la Acordul de Asociere cu UE, semnat de R.Moldova acum 4 ani, fostul premier recunoaște că astăzi mai sunt restanțe care trebuie recuperate. Totuși, în raport cu anul trecut, unele lucruri s-au realizat, spune vicepremierul ”unele care îmi insuflă o doză de optimism”. ”Mă refer la aceste instituții de combatere a corupției, a spălării banilor cum ar fi Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul de Combatere a Spălării Banilor care va lupta cu veniturile ilicite și va recupera banii, în special din frauda bancară. Mai multe chestii s-au întâmplat, inclusiv la nivel de legislație și cel mai important la nivel de transpunere a acestei legislații”.

”Oricum avem unele restanțe, unele sunt obiective fiindcă transpunerea în viață a angajamentelor noastre a directivelor europene înseamnă nu doar voință politică, înseamnă și foarte multă expertiză și înțelegeri foarte detaliate tehnice. Avem probleme în acest sens, lipsa deocamdată a unor resurse umane calificate, pregătite. În ultimii an am văzut un reflux. Lumea pleacă acolo unde este mai bine salarizată. Am și vorbit, când am fost la Bruxelles, să ne ajute Comisia Europeană să consolidăm aceste resurse administrative în ministerele noastre pentru că nu va avea cine să implementeze în cunoștință de cauză”, afirmă vicepremierul moldovean.

În alt context, Iurie Leancă a vorbit despre importanța recentului Acord privind admiterea în circuitul internaţional al maşinilor transnistrene care aparţin persoanelor fizice, semnat de reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului. ”Acest acord, salutat atât de Moscova, cât și de Bruxelles, nu a fost unul ușor. Este firesc ca pe un subiect atât de sensibil, să fie voci contradictorii. Această decizie trebuie privită într-un anumit context. După mine, cel mai important lucru este că reprezentanții Chișinăului se vor afla fizic în aceste centre de la Tiraspol și vor fi responsabili pentru introducerea, într-o singură bază de date a tuturor acestor numere. Vom crea un singur spațiu. Tiraspolul s-a angajat să mărească taxa de import a autoturismelor la nivelul celor de la Chișinău. Înainte, mulți făceau acest lucru în regiunea transnistreană cu bani mai puțini și atunci se crea o problemă fiscală pentru bugetul R.Moldova. Iar prin această egalizare, va dispărea această motivație de a merge în stânga Nistrului”.

”Poate nu este soluția ideală și recunosc acest lucru. Dar, ținând cont de situația creată, cred că până la urmă e o decizie care va ajuta cumva la o comunicare mai bună între cele două maluri ale Nistrului și în mod special între cetățeni”, a conchis la RFI, vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă.